ГоловнаЕкономікаДержава

Замість імпорту антрациту необхідно зосередитися на реалізації українського вугілля, - нардеп

У 2017 році було закуплено за кордоном 6,5 млн тонн вугілля.

Замість імпорту антрациту необхідно зосередитися на реалізації українського вугілля, - нардеп
Фото: business-tv.com.ua

На думку народного депутата, голови підкомітету з питань вугільної промисловості Комітету ВР з ПЕК Михайла Бондаря, Україна повинна не закуповувати антрацит за кордоном, а реалізовувати в першу чергу вугілля власного видобутку.

"У 2017 році за кордоном купили 6,5 млн тонн вугілля. Потрібно міняти імпортозалежність на розвиток вітчизняного видобутку", - так він прокоментував "Маніфест з порятунку вугільної галузі", прийнятий у понеділок на пленумі Профспілки працівників вугільної промисловості, пише dsnews.ua.

"Щоб не купувати вугілля за кордоном, потрібно вкладати насамперед у свою галузь, у видобуток свого вугілля, модернізувати шахти. У 2017 році було закуплено за кордоном 6,5 млн тонн вугілля. Тому краще вкласти кошти в свою галузь", - зазначив Михайло Бондар.

За його словами, серед пріоритетів уряду має бути збільшення обсягу видобутку вугілля в Україні.

"Потрібне нове обладнання, яке видобуватиме вугілля без пластів породи. Уряд повинен забезпечити вливання грошей у галузь. А ці кошти будуть спрямовані на модернізацію шахт і розробку нових родовищ", - зазначив парламентарій.

На його думку, щоб знизити імпорт вугілля антрацитної марки (марки А), необхідно терміново переводити блоки ТЕС і ТЕЦ з марки А на газову групу. "Тому що в нас досі багато блоків на антрацитовій групі, а шахти з таким вугіллям розміщені на непідконтрольній Україні території. Нині, щоб не залежати від дефіцитної марки, потрібно переводити станції на газову групу", - каже Михайло Бондар.

Нагадаємо, за даними Державної фінскальной служби, Україна в 2017 році збільшила валютні витрати на імпорт кам'яного вугілля і антрациту в 1,87 разу порівняно з 2016 роком - до 2,744 млрд. дол. з 1,467 млрд. дол. У середу 21 лютого на засіданні Кабінету Міністрів прем'єр-міністр Володимир Гройсман доручив міністерству фінансів знайти кошти на модернізацію держшахт. Раніше віце-прем'єр-міністр Володимир Кістіон закликав Міністерство енергетики та вугільної промисловості, Міністерство фінансів і Антимонопольний комітет України невідкладно врегулювати ситуацію з боргами з заробітної плати перед шахтарями. 19 лютого на пленумі Профспілки працівників вугільної промисловості на вимогу представників держшахт було прийнято "Маніфест з порятунку вугільної галузі", в якому викладені п'ять кроків для заміщення імпортного антрациту українським вугіллям.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram