ГоловнаЕкономікаДержава

Норма прибутку для RAB повинна визначатися регулятором, - Енергетичне співтовариство

Тарифи на електроенергію в Україні залишаться найнижчими для всіх країн Європи.

Норма прибутку для RAB повинна визначатися регулятором, - Енергетичне співтовариство
Фото: пресс-служба президента

Питання про встановлення норми прибутку регуляторної бази активів (RAB) належить до компетенції національного регулюючого органу в галузі енергетики, оскільки це непроста проблема, яка вимагає високоспеціалізованих експертних знань для оцінки складних цілей політики регулювання, сказав директор Секретаріату Енергетичного співтовариства Янез Копач, 

пишуть "Українські новини".

"При використанні RAB регулюючий орган, використовуючи відповідну методологію, визначає критерії та процедуру встановлення рівня прибутковості (середньозважена вартість капіталу, WACC)", – сказав Копач.

Голова Європейського енергетичного співтовариства нагадав, що RAB-регулювання є найпопулярнішим підходом до регулювання тарифів на доступ та використання енергетичної інфраструктури. При цьому ціна придбаної та проданої енергії має встановлюватися на конкурентному ринку, тоді регулювання застосовується лише до мережевих тарифів і зборів.

"Відповідно до Договору про заснування Енергетичного співтовариства, тарифна методологія має забезпечувати життєздатність мережі та її розвиток. У довгостроковій перспективі адекватна цінова політика має сприяти підвищенню операційної ефективності, якості обслуговування та забезпеченню належного функціонування мережі", – сказав Копач, коментуючи майбутні наслідки RAB-регулювання.

За його словами, незважаючи на удаваний сильний вплив такого регулювання на рівень прибутковості бізнесу, насправді використання лише RAB-регулювання не дає ніяких гарантій для інвестора та суб'єктів господарювання, оскільки на рішення інвесторів впливає комплекс правового середовища та методології регулювання.

"RAB-підхід зазвичай застосовується в регулюванні енергетичного сектора, оскільки він дозволяє інвестору підтримувати і повертати свої інвестиції і відшкодовувати інші законні витрати, а також дає можливість регуляторам вводити режими стимулювання, які впливають на інвестиційні рішення з метою підвищення операційної ефективності і соціального добробуту", – пояснив Копач.

Як повідомляли, нормативна база, необхідна для переведення енергопостачальних (обленерго) і водопостачальних (водоканали) компаній на стимулююче регулювання (RAB-регулювання) набула чинності з 11-12 січня 2018 року.

Низка обленерго вже заявила про підготовку до переходу на RAB-регулювання з 1 квітня.

Зокрема, "Чернігівобленерго", "Львівобленерго", "Прикарпаттяобленерго", "Сумиобленерго" і "Вінницяобленерго" повідомили про те, що вже провели необхідні для переходу громадські слухання 29 січня-1 лютого.

За словами голови НКРЕКП Дмитра Вовка, 

введення стимулюючого тарифоутворення тарифи на електроенергію в Україні залишаться найнижчими для всіх країн Європы.

Кабінет Міністрів заявив про підтримку впровадження RAB-регулювання, але водночас закликав НКРЕКП переглянути запропоновану цим держорганом методику.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram