ГоловнаЕкономікаБізнес

Кабмін схвалив передачу активів ГТС від "Укртрансгазу" в управління Міненерго

Рішення набуде чинності після висновку Стокгольмського арбітражу.

Кабмін схвалив передачу активів ГТС від "Укртрансгазу" в управління Міненерго
Фото: EPA/UPG

Кабінет Міністрів на засіданні в середу схвалив передачу активів газотранспортної системи України від ПАТ "Укртрансгаз" в управління Міністерства енергетики та вугільної промисловості. Згодом ці активи буде передано ПАТ "Магістральні газопроводи України".

Передачі підлягають магістральні газопроводи; компресорні станції, в тому числі дожимні компресорні станції, газорозподільні та газовимірювальні станції; підземні сховища газу (ПСГ); майно сервісних підрозділів; автотранспорт, спеціалізований транспорт та інше майно, необхідне для ефективної роботи ПАТ "МГУ". Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" повинна забезпечити передачу до 1 червня 2018 року.

Постанова набуде чинності через 10 днів з дня набуття чинності рішень Арбітражного інституту Торгової палати Стокгольма в суперечці між "Нафтогазом" і "Газпромом" за контрактами на період 2009-2019 років.

Нагадаємо, проти передачі підземних сховищ Магістральним газопроводам виступав НАК "Нафтогаз України". Голова компанії Андрій Коболєв говорив, що передача ПСГ і непрофільних активів "Укртрансгазу" відштовхне іноземних партнерів від співпраці з Україною з управління українською ГТС. Однак зараз "Нафтогаз" усунений від цих переговорів.

У листопаді 2016 року Кабмін у рамках реформування "Нафтогазу" прийняв рішення про створення нової компанії-оператора ГТС - ПАТ "МГУ", 100% акцій якої перебувають у власності держави.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram