ГоловнаЕкономікаДержава

Рішення Стокгольмського суду знижує ціну російського газу для "Нафтогазу" на $20-50

Таке рішення зобов'язує "Нафтогаз" купити в "Газпрому" 4 млрд кубометрів газу в 2018 році.

Рішення Стокгольмського суду знижує ціну російського газу для "Нафтогазу" на $20-50
Фото: UA Energy

Рішення Стокгольмського арбітражу знижує ціну російського газу для НАК "Нафтогаз України" на $20-50 /тис. кубометрів, порівняно зі старою формульною ціною.

Про це повідомив головний комерційний директор "Нафтогазу" Юрій Вітренко в ефірі телеканалу ICTV, передає "Інтерфакс-Україна".

"Ціна за зміненим контрактом буде суттєво нижчою за ціну за старою формулою. Зараз різниця становить близько $20. Однак ця сума коливатиметься залежно від сезону. Наприклад, у другому кварталі різниця сягатиме $50. Тому що в теплу пору року ринкові ціни на газ падають. Раніше формула була прив'язана до нафтопродуктів і не відображала ринкові тенденції в Європі", - сказав він.

Вітренко зазначив, що зараз вартість російського газу для "Нафтогазу", з урахуванням рішення арбітражу, на $20-30 нижча за вартість "блакитного палива", що закуповується на ринку Німеччини, за рахунок виключення транспортної складової.

За його інформацією, рішення арбітражу зобов'язує "Нафтогаз" закупити за принципом "бери або плати" в "Газпрому" в 2018 році 4 млрд кубометрів газу, ці поставки можуть початися з березня.

"Рішення Стокгольмського арбітражу базується на принципі, що ми повинні купувати в росіян половину своїх річних потреб в імпорті", - додав Вітренко.

Нагадаємо, в травні 2017 року Стокгольмський суд повністю задовольнив вимоги "Нафтогазу" до російського "Газпрому" за контрактом на поставку газу в Україну з 2009 року за принципом take or pay. Суд зобов'язав змінити положення контракту між "Нафтогазом" і "Газпромом" про принцип "бери або плати", скасував заборону на реекспорт Україною газу. При цьому "Нафтогазу" належить компенсація через переплату за газ у четвертому кварталі 2014 року і в 2015 році. Водночас "Газпром" зможе отримати доплату за поставки газу в другому кварталі 2014 року.

У "Газпромі" заявили, що не будуть оскаржувати рішення арбітражу.

Рішення арбітражу щодо транзитного контракту очікується 28 лютого 2018 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram