ГоловнаЕкономікаДержава

RAB-регулювання допоможе залучити інвестиції в енергетику, - ФДМ

Запрацювати воно повинно до старту приватизації.

RAB-регулювання допоможе залучити інвестиції в енергетику, - ФДМ
Фото: ФГИ

RAB-регулювання необхідно ввести до старту приватизації державних обленерго, запланованих на 2018 р. Таку думку висловив заступник голови Фонду державного майна України (ФДМ) Юрій Нікітін, пишуть "Экономические известия".

«З погляду приватизації важливо, щоб цей механізм запрацював. Щоб інвестор розумів, як він може свої інвестиції повертати - ті, які він буде вкладати в компанію, - сказав заступник голови ФДМ. - В ідеалі, щоб воно (RAB-регулювання, - ред.) запрацювало до того, як об'єкти будуть приватизовані».

За його словами, старт приватизації обленерго заплановано на другу половину 2018 р.

 «У нашому розумінні, з погляду вартості цих активів - їхня вартість повинна зрости, причому досить серйозно, якщо буде введено RAB-регулювання в цих компаніях», - зазначив Нікітін.

Про норму прибутковості RAB-регулювання чиновник заявив, що вона повинна співвідноситися з іншими інструментами інвестування та бути привабливою для інвесторів.

«Питання в тому, який відсоток на яку базу (стару і нову базу активів, - ред.). Як показує досвід європейський, там різні підходи, і здебільшого вони (ставки, - ред.) однакові», - сказав Нікітін.

Нагадаємо, згідно із затвердженим планом приватизації у 2018 р., ФДМ планує виставити на продаж "Хмельницькобленерго" (70%), "Миколаївобленерго" (70%), "Харківобленерго" (65%), "Запоріжжяобленерго" (60%), "Тернопільобленерго" (50,9%), "Черкасиобленерго" (46%), "Сумиобленерго" (25%), "Донбасенерго" (25%), "Одесаобленерго" (25%).

Низка компаній, серед яких "Хмельницькобленерго", "Сумиобленерго", "Чернігівобленерго", "Вінницяобленерго", "Прикарпаттяобленерго", "Львівобленерго", вже заявили про свої наміри перейти на RAB-регулювання.

10 січня 2018 року було опубліковано постанову НКРЕКП про введення RAB-тарифів для обленерго. RAB (Regulatory Asset Base) - регулювання або стимулююче тарифоутворення - система довгострокового тарифоутворення, основною метою якої є залучення інвестицій у розвиток і модернізацію електричних мереж.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram