ГоловнаЕкономікаДержава

Представник ЄБРР: у світі є різні підходи до RAB-регулювання

RAB-регулювання зробить активи в енергетичному секторі привабливішими.

Представник ЄБРР: у світі є різні підходи до RAB-регулювання
Фото: http://reform.energy

Введення RAB-регулювання здатне підвищити привабливість держпакетів акцій обленерго, запланованих до приватизації у 2018 р. Таку думку висловила заступник директора представництва Європейського банку реконструкції та розвитку в Україні Марина Петров, пише Енергореформа.

"RAB-регулювання однозначно є прогресивною методикою встановлення тарифу і, ба більше, в рамках приватизації активів в енергетичному секторі ми завжди підтримували ідею, що RAB-регулювання зробить ці активи привабливішими", - зазначила представник ЄБРР.

Разом з тим Марина Петрова зазначила, що це обов'язкова, але не єдина умова для проведення успішної приватизації енергоактивів. Серед інших умов - правильна організація конкурсу та відкритий діалог з інвесторами.

На запитання про оцінку методики RAB-регулювання, запропонованої НКРЕКП, Марина Петрова зауважила, що у світі існують різні підходи як до ставок норми прибутковості, так і до оцінки активів енергокомпаній.

"Стратегічно перехід на RAB-регулювання однозначно потрібен, але через те, що не було приділено достатньо уваги популяризації цього підходу до встановлення тарифів на стадії його підготовки, виникає недовіра і дискусії вже після схвалення нової методології" - сказала М. Петров.

Представник ЄБРР висловила стурбованість тим фактом, що низка компаній можуть бути не готові до швидкого переходу на стимулювальне регулювання через відсутність розроблених інвестиційних проектів і неготовність освоювати великі обсяги коштів, які будуть надходити від тарифу.

"Не є секретом, що протягом довгих років в енергетичний сектор вкладалося недостатньо коштів і в багатьох на сьогодні немає якісно підготовлених інвестиційних програм", - пояснила вона.

Енергопостачальні компанії "Чернігівобленерго", "Львівобленерго", "Прикарпаттяобленерго", "Сумиобленерго", "Вінницяобленерго" планують перейти на стимулювальне регулювання (RAB-регулювання) з 1 квітня 2018 року.

НЕК "Укренерго" планує перейти на стимулювальне тарифоутворення з 2019 р.

Нормативна база, необхідна для переведення енергопостачальних (обленерго) і водопостачальних (водоканали) компаній на стимулювальне регулювання (RAB-регулювання) набула чинності з 11-12 січня 2018 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram