ГоловнаЕкономікаДержава

Кабмін виділив 6,3 млрд гривень на підтримку агросектору

Уряд схвалив програму держпідтримки за ключовими напрямами.

Кабмін виділив 6,3 млрд гривень на підтримку агросектору
Фото: golos.ua

Кабінет Міністрів схвалив програму підтримки аграрного сектору за ключовими напрямами в рамках Державного бюджету на 2018 рік.

Про це повідомляють на сайті Мінагрополітики та продовольства.

Загальна сума підтримки становитиме 6, млрд гривень проти 5,5 млрд минулого року.

"Пріоритети - розвиток тваринництва, фермерського та кооперативного руху, підтримка садівництва та виробництва української сільгосптехніки", - сказав на засіданні прем'єр-міністр Володимир Гройсман.

Відзначають, що основні зусилля сконцентровані на галузях, які зможуть забезпечити довгостроковий економічний ефект.

Зокрема, передбачено:

- компенсацію 25% вартості нової сільгосптехніки й обладнання українського виробництва;

- компенсацію частини кредиту на будівництво тваринницьких комплексів, що формує ефективну ставку на рівні 3%, відшкодування вартості введених в експлуатацію тваринницьких комплексів, побудованих на гроші інвестора, а також здешевлення до 3% позик для проектів, що реалізуються у сфері аквакультури, вівчарства, козівництва тощо;

- здешевлення утримання ВРХ молочного напрямку на агропідприємствах з розрахунку 1500 гривень/голову/рік.

- здешевлення утримання молодняку (до 1 року), що міститься в господарствах громадян з розрахунку 2,5 тисячі гривень/голову/рік.

- здешевлення на 80% вартості посадкового матеріалу в садівництві та ягідництві.

- малим і середнім фермерським господарствам передбачено відшкодування 100% вартості закупленого українського насіння, 90% вартості консультативних послуг. Також ця категорія сільгосптоваровиробників отримає доступ до дешевих кредитів, а також додаткові преференції при купівлі української сільгосптехніки - їм компенсують 40% її вартості.

- у рамках підтримки та розвитку сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів держава буде співфінансувати проекти, які реалізуються СОК у тваринництві, садівництві, будівництві овоче- і фруктосховищ, беручи на себе 70% витрат на придбання нового обладнання для них.

У результаті реалізації програми держпідтримки уряд прагне затвердити статус фермера як основного гравця в українському АПК і наростити частку, яка генерується фермерськими господарствами в сільськогосподарському ВВП з поточних 6% щонайменше до 10%.

Нагадаємо, раніше повідомляли, що Кабмін витратить 4 млрд гривень на будівництво нових ферм. З серпня минулого року аграріям почали частково компенсувати закупівлю сільгосптехніки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram