ГоловнаЕкономікаДержава

Рада прийняла закон про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю

Реформи, запропоновані в документі, торкнуться майже 500 тисяч підприємств.

Рада прийняла закон про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю
Фото: Макс Требухов

Верховна Рада у вівторок підтримала в повторному другому читанні і в цілому законопроект "Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю" (№4666).

За нього проголосували 285 народних депутатів при 226 мінімально необхідних.

Законопроект передбачає: спрощення реєстрації ТОВ; введення інституту корпоративних договорів; встановлення гнучкого регулювання корпоративного управління в ТОВ; закріплення можливості формувати наглядову раду, впровадження концепції незалежних членів наглядової ради; введення процедури виключення учасників товариств лише в судовому порядку; виключення складу учасників зі статуту і запровадження державної реєстрації учасників; можливість конвертації боргового зобов'язання підприємства в частку статутного капіталу.

Проект закону обмежує можливості для рейдерства; впорядковує питання створення і функціонування ТОВ і ТДВ; впроваджує міжнародні принципи корпоративного управління; покращує захист прав і міноритарних, і мажоритарних учасників ТОВ і ТДВ.

Реформи, запропоновані в документі, торкнуться майже 500 тисяч підприємств (43% юридичних осіб в Україні зареєстровані у формі ТОВ).

Раніше ТОВ регулювалися законом "Про господарські товариства", прийнятим 1991 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram