ГоловнаЕкономікаДержава

Після переходу на RAB-регулювання тарифи на електроенергію в Україні залишаться найнижчими в Європі, - Вовк

НКРЕКП підготувала нормативну базу для переведення енергокомпаній на RAB-регулювання в липні 2017 року

Після переходу на RAB-регулювання тарифи на електроенергію в Україні залишаться найнижчими в Європі, - Вовк
Глава НКРЭКУ Дмитрий Вовк
Фото: obozrevatel.com

Навіть зі стимулювальним тарифоутворенням тарифи на електроенергію в Україні залишаться найнижчими для всіх країн Європи. Про це заявив голова НКРЕКП Дмитро Вовк, коментуючи дискусію про те, що введення в Україні RAB-регулювання призведе до зростання тарифів для споживачів, пише УНІАН.

Вовк зазначив, що «на сьогодні тариф для кінцевих споживачів в Україні є найнижчим - і для населення, і для промисловості» і що природне зростання тарифів повинно бути спрямовано на зростання інвестицій для модернізації мереж.

Ба більше, за словами голови НКРЕКП, вже після першого року запровадження RAB-регулювання «тарифи для обленерго будуть знижуватися, оскільки там закладена індексація на рівень інфляції мінус коефіцієнт ефективності». Дмитро Вовк відзначив капіталомісткість і тривалість процесу модернізації підприємств, у результаті якого «дійсно можливе зниження операційних витрат».

Коментуючи можливість підвищення ставки RAB-регулювання в контексті підвищення облікової ставки Нацбанку до 16%, голова НКРЕКП зазначив: «Наша позиція послідовна, ми вважаємо, що повинна застосовуватися середньозважена вартість капіталу, так звана WACC. Якщо вартість капіталу в країні зростає, комісія повинна враховувати, але це повинно бути не щодня, а з певною ритмічністю».

За словами Вовка, в Європі практикується перегляд ставок раз на 2-3 роки, іноді навіть раз на 5 років. «Оскільки нами вже була встановлена ставка, найближчим часом, якщо не буде ніяких драматичних подій на ринку, ми переглядати її не будемо», - сказав він.

Нормативна база України в цьому питанні, за словами голови НКРЕКП, повністю відповідає європейським стандартам, враховує передовий досвід і його відповідність кращим принципам, що підтверджено консультантами американської консалтингової компанії IHS Energy під керівництвом екс-посла США в Україні Карлоса Паскуаля, а також іншими звітами європейських регуляторів.

Нагадаємо, НКРЕКП підготувала нормативну базу для переведення енергокомпаній на RAB-регулювання в липні 2017 року. У січні 2018 року постанова була опублікована, що відкриває можливість для переходу обленерго на цю систему.

Стимулювальне регулювання - це механізм тарифоутворення на підставі довгострокового регулювання тарифів (3,5 або 8 років). Цей метод спрямований на залучення інвестицій для будівництва та модернізації інфраструктури мереж, що передають енергоносій (електроенергія, теплова енергія і т.д.), і стимулювання ефективності витрат розподільчих компаній (постачальників).

У середині 1990-х років на RAB-регулювання перейшло більшість країн Західної Європи, Канада, США, Австралія. Європейський Союз у 2002 році зобов'язав країни Східної Європи застосовувати RAB при встановленні тарифів для монополій, і на RAB-регулювання перейшли Чехія, Словаччина, Угорщина, Польща, Румунія, Болгарія та низка інших держав.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram