ГоловнаЕкономікаДержава

Естонія направить Україні ноту через включення у список офшорів

Країна роз'яснить особливості своєї податкової системи.

Естонія направить Україні ноту через включення у список офшорів
Фото: Toomas Huik/postimees.ee

Естонія вручить Україні ноту, в якій, відповідно до побажання Києва, пояснить міністерству фінансів України специфіку податкової системи Естонії, щоб республіку викреслили зі списку країн "офшорної зони", повідомив голова МЗС Свен Міксер.

"За перші тижні дії цього списку естонські підприємства зіткнулися з незручностями і, безсумнівно, зазнали збитків, цей інцидент, безумовно, погіршив економічні зв'язки Естонії та України. Для нього слід якнайшвидше знайти рішення, щоб він не перетворився на політичну проблему в стосунках між нашими країнами", - сказав Міксер агентству BNS у вівторок.

За його словами, мова йде про лист заступника міністра фінансів Естонії Дмитра Єгорова до його українських колег, у якому він, відповідно до прохання української сторони, докладно пояснює специфіку естонської податкової системи.

"Естонія дотримується думки, що ми хибно опинилися в цьому списку, оскільки наша податкова система не дозволяє приховувати прибуток чи ухилятися від податків. Ми сподіваємося, що ці пояснення дозволять досягти мети, тобто виключення Естонії із цього списку", - підкреслив Міксер.

"Згідно з поясненнями української сторони, дія списку повинна поширюватися тільки на українські підприємства, яким в Естонії належать дочірні фірми, а не на естонських експортерів. Наша позиція полягає в тому, що включення Естонії в цей список невиправдане і необґрунтоване", - сказав міністр.

У вівторок МЗС Латвії вручило ноту тимчасовому повіреному в справах України Алісі Подоляк, закликавши Україну вжити необхідних заходів, щоб Латвія була виключена з її списку офшорів.

Естонія, Латвія і ще 17 держав і територій були включені в український список антиофшорного контролю з 1 січня 2018 року. Міністр фінансів Олександр Данилюк допустив, що ці країни можуть бути виключені зі списку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram