ГоловнаЕкономікаДержава

Введення RAB-регулювання не торкнеться тарифів для населення, - директор обленерго

Підвищення може торкнутися тільки промисловості на першому етапі.

Введення RAB-регулювання не торкнеться тарифів для населення, - директор обленерго
Фото: hoe.com.ua

Введення RAB-регулювання безпосередньо не вплине на тарифи на електроенергію для населення, оскільки їх встановлює НКРЕКП. Про це в інтерв'ю "Газета.ua" сказав виконувач обов'язків генерального директора ПАТ "Хмельницькобленерго" (70% акцій належить державі) Олег Козачук.

Підвищення ціни електроенергії може торкнутися тільки промисловості на першому етапі, однак після цього тарифи почнуть знижуватися внаслідок підвищення ефективності роботи підприємств і зниження втрат.

"За моїми оцінками, зростання буде одномоментним, саме в момент введення тарифу. І потім, після першого регуляторного періоду, він буде зменшуватися саме за рахунок підвищення ефективності роботи підприємств, які зможуть більше вкладати в модернізацію і сучасні технології", - зазначив Олег Козачук.

За його розрахунками, при зниженні втрат електроенергії в мережах на 1% можна розраховувати на зменшення тарифу на електроенергію для промислових споживачів на 3%.

"Ми рахували для Хмельницькобленерго: зараз у нас втрати при передачі електроенергії в мережах становлять 15%. Якщо ми за рік знизимо їх принаймні на 1%, до 14% - це дасть зниження тарифу для кінцевого споживача на 3%", - сказав генеральний директор.

Як він вважає, при чинній системі тарифоутворення у компаній немає стимулів працювати ефективно, оскільки зекономленими коштами обленерго не може розпоряджатися.

"Наприклад, зараз, якщо у обленерго на поточний рік в тарифах закладені витрати на суму 100 млн грн, то вона і зацікавлена використовувати саме 100 млн грн, не менше. Тому що якщо заощадить - це фактично немає можливості розпоряджатися зекономленими коштами. При стимулюючому тарифоутворенні, навпаки, вся економія - це кошти, які, по суті, заробила компанія і може їх додатково використовувати або на заходи інвестиційної програми, або на ремонти, або на підвищення зарплат персоналу. Тобто, в цьому випадку є зрозумілий стимул працювати ефективно і економити", - зазначив керівник.

Також він звернув увагу, що RAB-регулювання допоможе скоротити кількість вимкнень електроенергії у споживачів. В Україні протягом року кожен споживач в середньому 600 хвилин перебуває без електропостачання.

"Наведу приклад Кореї - це 10 хвилин. У Європі - близько 100 хвилин. Це в 5-10 разів менше, ніж у нас. І саме стимулююче регулювання підштовхує компанії зменшувати цей показник з року в рік", - заявив Олег Козачук.

Нагадаємо, НКРЕКП підготувала нормативну базу для перекладу енергокомпаній на RAB-регулювання в липні 2017 року. У січні 2018 р постанова була опублікована, що відкриває можливість для переходу обленерго на цю систему.

Стимулююче тарифоутворення або RAB-регулювання - система довгострокового тарифоутворення, основною метою якої є залучення інвестицій в розвиток і модернізацію електричних мереж. Ця система широко застосовується в Європі.

При стимулюючому тарифоутворенні тариф для обленерго встановлюється на три роки, а в подальшому на кожні п'ять років і не збільшується протягом зазначених періодів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram