ГоловнаЕкономікаФінанси

Голова ради НБУ розкритикував різке підвищення облікової ставки правлінням НБУ

Данилишин передбачив уповільнення зростання ВВП і прискорення інфляції.

Голова ради НБУ розкритикував різке підвищення облікової ставки правлінням НБУ
Фото: Соня Кошкина

Голова ради НБУ Богдан Данилишин розкритикував підвищення облікової ставки з 14,5% до 16%. На його думку, спроба регулятора стримати інфляцію таким шляхом може, навпаки, призвести до її підвищення. Крім того, він прогнозує уповільнення темпів зростання ВВП.

"Спроба НБУ стримати інфляцію шляхом чергового підвищення облікової ставки може призвести до комплексу негативних наслідків, серед яких найбільш значущі: уповільнення зростання ВВП через зниження попиту на кредити серед підприємств реального сектору, а також зростання споживчих цін через трансляцію підвищення процентних витрат на кредити в гуртові та роздрібні ціни", - написав він у фейсбуці.

Данилишин вважає, що економічна природа інфляції в Україні скоріше свідчить про інфляцію пропозиції і витрат, а не про інфляцію попиту. Тому більшість факторів зростання споживчих цін перебуває поза межами впливу НБУ. "Споживча інфляція значною мірою обумовлена факторами пропозиції, зокрема подорожчанням сирих продовольчих товарів і підвищенням виробничих витрат, в тому числі через підвищення цін і тарифів, на які впливає держава", - пояснив він.

Нагадаємо, що Данилишин досить часто не погоджується з рішеннями правління НБУ.

У розпал кризи на початку 2015 року облікова ставка в Україні сягнула максимального значення 30%. З вересня 2015 року Національний банк послідовно її знижував. Влітку 2017 року цей процес зупинився, а в кінці жовтня регулятор уперше за довгий час підвищив ставку.

Облікова ставка НБУ - це монетарний інструмент, за допомогою якого Нацбанк встановлює для комерційних банків орієнтир вартості залучених і розміщених грошових ресурсів. Облікова ставка є найнижчою серед відсоткових ставок НБУ і є базовим індикатором для оцінки вартості грошових коштів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram