ГоловнаЕкономікаДержава

Україна погіршила позиції в рейтингу інклюзивного розвитку економіки

Цей рейтинг вважається більш сучасною версією ВВП.

Україна зайняла 49 місце з 74-ох в рейтингу Індексу інклюзивного розвитку (Inclusive Development Index, IDI) серед країн, що розвиваються. У минулому році Україна була 47-ю.

Про це йдеться в звіті Всесвітнього економічного форуму, представленому в Давосі.

Всього в рейтингу представлено 74 країни з економікою, що розвивається. У першу п'ятірку потрапили Литва, Угорщина, Азербайджан, Латвія і Польща. Сусідами України за рейтингом виявилися Танзанія і Йорданія.

У доповіді Світового економічного форуму також представлено рейтинг розвинених країн, в який увійшли 29 держав. Трійку лідерів становили Норвегія, Ісландія і Люксембург.

Індекс інклюзивного розвитку розраховується на основі 12 показників, об'єднаних в три групи, які оцінюють рівень економічного розвитку. У них входить зростання і розвиток (включаючи зростання ВВП, зайнятості, продуктивності праці, очікуваної тривалості життя), інклюзивність (медіанний дохід домогосподарств, рівень бідності та розшарування суспільства), наступність поколінь і стійкість (рівень заощаджень, демографічного навантаження, державного боргу і забруднення навколишнього середовища).

У доповіді ВЕФ наголошується, що ці індикатори оцінюють рівень економічного розвитку краще, ніж індикатор зростання ВВП. Подібний індекс найбільш вірно відображає економічний розвиток країн, якщо метою є підвищення рівня життя.

В Україні в минулому році погіршилася ситуація через низку показників. Наприклад, скоротився рівень ВВП на душу населення - до $2906. Також відзначається зниження продуктивності праці. Скоригований чистий дохід і чисті заощадження українців, за оцінками дослідників, теж впали.

Нагадаємо, що цей рейтинг вперше представлено в 2017 році.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram