ГоловнаЕкономікаДержава

Мін'юст просить суд стягнути з "Роснефти" 705 млн гривень

У цій справі оголошено перерву до 12 лютого.

Мін'юст просить суд стягнути з "Роснефти" 705 млн гривень
Фото: EPA/UPG

Міністерство юстиції України звернулося в Господарський суд Луганської області з проханням стягнути з ПрАТ "Лінік" (Лисичанський НПЗ) 705 млн грн як регрес у програному в Європейському суді з прав людини (ЄСПЛ) позові компанії "Агрокомплекс".

Про це повідомив заступник міністра юстиції Сергій Шкляр, передає "Інтерфакс-Україна".

"Позов виник внаслідок виконання рішення ЄСПЛ, у якому вже здійснено виплату 27 млн євро з державного бюджету. Зараз сума позову становить з урахуванням відсотків 705 млн грн. Цей позов уже подано. Вчора відбулося перше підготовче засідання у справі, оголошено перерву до 12 лютого. Нами були подані клопотання, в т.ч. про накладення арешту на майно відповідача... Поки що суд не визначився з задоволенням чи відхиленням клопотань", - сказав він.

Власником "Лініку" є "Роснефть".

У 2011 році ЄСПЛ визнав компанію "Агрокомплекс" постраждалою в судовому процесі за прострочені борги проти Лисичанського НПЗ, а через два роки постановив виплатити "Агрокомплексу" 27 млн євро компенсації, які і були переказані у відведений судом термін.

У рішенні ЄСПЛ зазначалося, що "Агрокомплекс" проводив з російськими компаніями бартерні операції обміну українського харчової сировини на російську сиру нафту для подальшого продажу готових нафтопродуктів. Справа стосувалася процедури банкрутства періоду 1996-2004 рр., ініційованої заявником проти найбільшого нафтопереробного заводу в Україні, щоб відновити прострочені заборгованості.

Наприкінці 2016 року Антимонопольний комітет України погодив компанії Glusco Energy SA (Швейцарія) придбання понад 50% акцій Rosneft Management Company Ltd і Fargrade Ltd (обидві - Кіпр), на які були оформлені ПрАТ "Лінік" і мережа автозаправних станцій компанії в Україні. У січні 2018 року "Роснефть" продала мережу українських АЗС.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram