ГоловнаЕкономікаБізнес

Угоди про розподіл продукції в газі - корупційний дерибан, - нардеп

"Це зрозуміли навіть у Росії. Із 262 подібних угод було скасовано 260".

Угоди про розподіл продукції в газі - корупційний дерибан, - нардеп
Фото: Сергей Нужненко

Закон "Про угоди про розподіл продукції" формує непрозорі правила розподілу газових родовищ в Україні і має всі ознаки корупційного дерибану. Про це заявив у фейсбуці народний депутат Борислав Береза.

"Так звані угоди про розподіл продукції регулюються законом, який затверджено ще в 1999 році. Їх суть у тому, що газовидобувні компанії не купують право розробки ділянок на відкритому аукціоні за реальні гроші (як це відбувається, наприклад, у США), а отримують їх безкоштовно за складною непрозорою процедурою. При цьому вигоди державі обіцяють не сьогодні, а колись потім", - написав він.

За словами народного депутата, УРП не діють у цивілізованому демократичному світі, а характерні в основному для "перехідних економік" на кшталт Уганди, Анголи та Екваторіальної Гвінеї. Ознакою корупції, на думку депутата, є те, що винятково міжвідомча комісія вирішує, які умови використання природних ресурсів є найбільш раціональними, чиї технологічні рішення ведення робіт є найефективнішими, формує конкурсні вимоги тощо. "Формально закон про УРП передбачає щось схоже на конкурс. Утім корупцією від такого "конкурсу" там пахне в кожному реченні. Адже і перелік ділянок надр для УРП, і результати конкурсу визначає Кабінет Міністрів за поданням спеціальної міжвідомчої комісії. Найважливіше - переможця "конкурсу" повинні визначати на основі неформалізованих (суб'єктивних) оцінок представників міжвідомчої комісії", - пише він.

"Дурість угод про розподіл продукції зрозуміли навіть у тотально корумпованій Росії. Із 262 подібних угод було скасовано 260! Адже "інвестори" навмисно роздмухували кошториси витрат, відтерміновуючи момент розподілу продукції з державою", - додав Береза.

Депутат наголосив, що УРП має тільки негативні наслідки для вітчизняної економіки, на відміну від прозорих аукціонів, де держава могла б отримати реальні кошти в бюджет. "Як мінімум недоотримано сотні мільйонів через відсутність прозорого конкурсу між газовидобувними компаніями за право розробки цих ділянок і мільярди подальшої рентної плати", - пише він.

На думку Борислава Берези, комітет з ПЕК і комітет Верховної Ради з питань запобігання та протидії корупції найближчим часом повинні "ліквідувати цю корупційну діру на законодавчому рівні".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram