ГоловнаЕкономікаДержава

У Кабміні готують підвищення ціни на газ з квітня (оновлено)

Ціна буде встановлена на рік.

У Кабміні готують підвищення ціни на газ з квітня (оновлено)
Фото: Макс Левин

Міністерство енергетики та вугільної промисловості запропонувало Кабінету Міністрів змінити методику визначення ціни газу для населення з квітня 2018-го, що призведе до подорожчання газу на більш ніж 8%.

Про це пишуть Українські Новини з посиланням на проект постанови Кабміну.

Згідно з документом, з 1 квітня запропоновано повністю відійти від принципу визначення ціни газу для населення і перегляду її що шість місяців залежно від ціни імпортного паритету.

Ціна газу буде визначатися на рік - з 1 квітня 2018 року по 1 квітня 2019 року і так далі.

Вона буде формуватися як середньоарифметична ціна імпортного газу на німецькому газовому хабі без урахування вартості транзиту до кордону України за шість місяців попереднього року - з 1 квітня по 30 вересня - і переводитися у гривню за курсом, чинним на період закупівлі.

Українським Новинам вдалося уточнити, що за такою методикою з 1 квітня 2018 року ціна газу для населення може збільшитися на 8,3%, тобто з 4 942 гривень за тисячу кубометрів до 5 352 гривень, і чинною вона буде до 1 квітня 2019 року.

Оновлення. Пізніше агентство з посиланням на "розрахунки учасників ринку" повідомило, що для кінцевого споживача ціна збільшиться з нинішніх 6 958 гривень/тис. куб. м до 7 999 гривень/тис. куб. м, тобто на 15%. Судячи з усього, у другій оцінці враховані ПДВ і витрати на транспортування.

Нагадаємо, до 1 жовтня 2017 року Кабмін мав відкоригувати (збільшити) ціни на газ для населення і теплокомуненерго, оскільки зросла його вартість на європейському ринку. Кабмін відмовився підвищувати ціни і направив Міжнародному валютному фонду пропозицію про зміну формули розрахунку ціни.

Поточні ціни на природний газ для населення чинні з травня 2016 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram