ГоловнаЕкономікаДержава

Кабмін витратить 4 млрд гривень на будівництво нових ферм

Прем'єр стурбований зниженням надоїв.

Кабмін витратить 4 млрд гривень на будівництво нових ферм
Фото: kmu.gov.ua

Кабінет Міністрів погодив механізми підтримки тваринництва у 2018 році. У бюджеті на це закладено 4 млрд гривень.

Про це повідомляють на сайті уряду з посиланням на прем'єра Володимира Гройсмана.

Він поскаржився, що торік виробництво яловичини і молока знизилося до історичного мінімуму.

"Тому до кінця січня ми розробляємо продукт, у лютому - виходимо з програмами, в березні - починаємо роботу, - сказав Гройсман. - Ми підтвердимо внутрішній ринок (продукції тваринництва), підтримаємо експорт і вирівняємо ситуацію".

4 млрд грн, передбачені на тваринництво, будуть спрямовані насамперед на підтримку будівництва нових ферм і комплексів - або на здешевлення кредитів на будівництво, або на компенсацію частини власних коштів виробників, витрачених на будівництво. Максимальний кредитний ресурс - 10 млн євро на один товарний комплекс під 3% річних на 5 років. Максимальний розмір компенсації - 25% від обсягу витрат. За прогнозами уряду, це повинно привести до зростання поголів'я худоби не менше ніж на 11%, а надоїв молока - не менше ніж на 5%.

Також через тиждень в уряді планують узгодити програму розвитку садівництва. Бюджетні асигнування на цей сегмент становлять близько 300 млн грн, мета інвестування - нарощування площ садів більш ніж на 3 тис. га, залучення нових технологій зберігання і переробки плодів, а також створення близько 30 тис. нових робочих місць.

Буде продовжено і програму компенсації вартості сільгосптехніки. Обсяг бюджетного фінансування на це у 2018 році становить 1 млрд грн.

У рамках програми розвитку фермерства з обсягом бюджетного фінансування 1 млрд грн кошти спрямовуватимуть на здешевлення кредитів - до 1% кредитної ставки на допомогу в закупівлі техніки, селекції насіння, консультаційних послуг.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram