ГоловнаЕкономікаФінанси

Влада України планує обкласти податком дохід від операцій з криптовалютами

Держава заборонить неконтрольований обіг криптовалют.

Влада України планує обкласти податком дохід від операцій з криптовалютами
Фото: EPA/UPG

Національний координаційний центр кібербезпеки при РНБО України 11 січня провів засідання, присвячене ринку криптовалют. На ньому було прийнято рішення, що держава більше не може дозволяти неконтрольований обіг криптовалют на території України.

Про це йдеться на сайті РНБО.

Буде створено робочу групу з представників НБУ, Мінфіну, НКЦПФР, СБУ, Нацполіції, Держфінмоніторингу, ДФС, Держспецзв'язку. Вона повинна напрацювати нормативно-правові пропозиції для врегулювання питання криптовалют; визначити орган-регулятор; порядок моніторингу транзакцій і ідентифікації операцій; порядок оподаткування доходу від операцій з криптовалютами.

Окрім того, на засіданні стало відомо, що НБУ розглядає питання доцільності випуску власної криптовалюти.

Окрім того, доручено розробити механізм забезпечення доступу правоохоронних органів до даних криптовалютних бірж і розкриття інформації про клієнта на обґрунтований запит.

Нагадаємо, що сьогодні криптовалюти в Україні не дозволені, але й не заборонені - офіційного статусу в країні вони не мають. У спільній заяві фінрегуляторів, опублікованій наприкінці 2017 року, сказано, що складна правова природа криптовалют не дозволяє визнати їх ні грошовими коштами, ні валютою, ні валютною цінністю, ні електронними грошима, ні цінними паперами, ні грошовим сурогатом. При цьому чиновники зазначили, що продовжують стежити за позицією регуляторів інших країн і не відмовляються від намірів узяти ринок криптовалют під держконтроль.

Чиновники також попередили, що будь-яку операцію з цифровою валютою українці роблять на свій страх і ризик.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram