ГоловнаЕкономікаДержава

Зростання цін на бензин в Україні пов'язане з заворушеннями в Ірані, - Сергій Куюн

Експерт паливного ринку розповів про причини подорожчання бензину.

Зростання цін на бензин в Україні пов'язане з заворушеннями в Ірані, - Сергій Куюн
Фото: Варвара Свеженцева

Директор "Консалтингової групи А-95" Сергій Куюн розповів в інтерв'ю LB.ua про причини зростання цін на бензин в Україні. За його словами, ціни на стелах АЗС підвищуються в основному через зростання цін на нафту в світі і, відповідно, нафтопродукти. І тільки в другу чергу через ослаблення курсу гривні щодо світових валют. Також, вважає експерт, мережі АЗС наприкінці минулого року притримували зростання цін, і тепер намагаються компенсувати недоотриманий прибуток.

"Основна причина в тому, що вартість нафти в світі продовжує зростати. Цього разу основним драйвером зростання виступають події в Ірані - великої нафтовидобувної країни. Ціни сягнули трирічного максимуму - $68/бар. Для порівняння: основну частину минулого року ринок перебував у діапазоні $50-55/бар.", - сказав Сергій Куюн.

Середні ціни на літр бензину А-95 в Україні за останні три місяці зросли з 26,35 до 28,48 грн, а на стелах окремих АЗС переступили далеко за 30 гривень. За даними на 4 січня 2018 року в мережі WOG літр палива цієї категорії коштував 31,45 грн, у мережі ОККО - 30,99 грн, Shell - 30,95, SOCAR - 30,79. Інші великі мережі поки що утримують ціну нижче за психологічну позначку 30 гривень.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram