ГоловнаЕкономікаБізнес

Позов Коломойського до України у справі "Укрнафти" зріс на $700 млн

Претензії збільшилися до $5,4 млрд.

Позов Коломойського до України у справі "Укрнафти" зріс на $700 млн
Игорь Коломойский
Фото: PhtoXPress

Претензії підконтрольних Ігорю Коломойському міноритарних акціонерів "Укрнафти" до України збільшилися з $4,7 млрд до $5,439 млрд.

Про це пише "Інтерфакс-Україна" з посиланням на дані Міністерства юстиції, оприлюднені в Prozorro.

У вересні 2017 року в проспекті євробондів України вказувалося, що претензії міноритаріїв, згідно з поданим до Арбітражного інституту Торгової палати Стокгольма позову до України, становлять $4,7 млрд.

Усні слухання в арбітражі призначені на 19 лютого - 2 березня 2018 року.

Розгляд було ініційовано в 2015 році кіпрськими компаніями з орбіти "Привату": Littop Enterprises Limited, Bridgemont Ventures Limited і Bordo Management Limited. "Приват" вимагає підтвердити правочинність акціонерної угоди "Укрнафти" від 25 січня 2010 року і зобов'язати "Нафтогаз" його дотримуватися.

Відповідно до угоди від 2010 року, голову правління необхідно обирати із запропонованих міноритаріями кандидатів, а 6 з 11 членів наглядової ради і його голова повинна номінувати НАК. При цьому кворум досягався при присутності 8 з 11 членів ради, що на той момент не суперечило закону про акціонерні товариства. Зараз кворум зменшено до простої більшості голосів.

Завдяки угоді "Приват" фактично повністю встановив контроль над діяльністю напівдержавної найбільшої видобувної компанії. У тому числі - отримав можливість призначати своїх топ-менеджерів.

У вересні 2015 року було опубліковано таємні угоди між міноритаріями і топ-менеджерами "Укрнафти", згідно з якими члени правління компанії за додаткові мільйонні "гонорари" брали на себе зобов'язання працювати в інтересах офшорних акціонерів.

У тому ж році завдяки змінам до закону "Про акціонерні товариства", якими кворум для прийняття рішень зборами акціонерів знизили з 60% до 50%, головою правління "Укрнафти" було обрано британця Марка Роллінса. Його обрали на конкурсі, а його кандидатуру підтримали, зокрема, міноритарії.

НАК "Нафтогаз України" належить 50% + 1 акція "Укрнафти". Компанії, що входять в сферу впливу групи "Приват" Ігоря Коломойського, володіють приблизно 42% (13,6% компаніям Littop Enterprises Limited і Bridgemont Ventures Limited, 12,9% - Bordo Management Limited, 9,9% - іншим акціонерам).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram