ГоловнаЕкономікаДержава

В Україні з'явився Дорожній фонд

Гроші від сплати акцизу на бензин гарантовано підуть на дороги.

В Україні з'явився Дорожній фонд
Фото: Владислав Мусиенко

З 1 січня 2018 року розпочинає свою роботу Державний дорожній фонд у складі спеціального фонду державного бюджету. Відповідний закон був прийнятий ще 2016 року, але запуск фонду тоді вирішили відкласти.

"Уперше автодорожня галузь отримає гарантоване державою фінансування. Цього року - це майже 33 млрд гривень плюс окреме додаткове фінансування низки ключових магістралей понад 14 млрд гривень", - заявив із цього приводу у фейсбуці міністр інфраструктури Володимир Омелян.

За його словами, з 1 січня "Укравтодор" буде відповідати тільки за 50 тис. км автодоріг, решта 120 тис. км передаються на обласний рівень з гарантованим фінансуванням з Дорожнього фонду в обсязі 35% від його надходжень.

У Дорожній фонд підуть акцизний податок з вироблених в Україні і ввезених на її митну територію підакцизних нафтопродуктів і транспортних засобів; ввізне мито на нафтопродукти і транспортні засоби та шини до них; плата за проїзд автомобільними дорогами; концесійні платежі.

60% коштів Державного дорожнього фонду спрямовуватимуться на будівництво, реконструкцію, ремонт та утримання автодоріг загального користування державного значення, 35% - на дороги місцевого значення, 5% - на фінансування безпеки дорожнього руху.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram