ГоловнаЕкономікаБізнес

Лондонський арбітраж винесе вердикт у справі "Укрнафти" до липня 2018 року

Позов подали компанії Коломойського.

Лондонський арбітраж винесе вердикт у справі "Укрнафти" до липня 2018 року
Фото: Макс Требухов

Лондонський міжнародний арбітражний суд винесе вердикт з приводу акціонерної угоди "Укрнафти", укладеної в 2010 році між групою "Приват" і урядом України, до липня 2018 року.

Таку заяву зробив голова правління "Нафтогазу України" Андрій Коболєв, пише enkorr.

Розгляд було ініційовано в 2015 році кіпрськими компаніями з орбіти "Привату": Littop Enterprises Limited, Bridgemont Ventures Limited і Bordo Management Limited. "Приват" вимагає підтвердити правочинність акціонерної угоди "Укрнафти" від 25 січня 2010 року і зобов'язати "Нафтогаз" його дотримуватися.

Відповідно до угоди від 2010 року, голову правління повинні обирати з-поміж запропонованих міноритаріями кандидатів, а 6 з 11 членів наглядової ради і його голова повинні номінуватися НАК. При цьому кворум досягався у разі присутності 8 з 11 членів ради, що на той момент не суперечило закону про акціонерні товариства. Зараз кворум зменшено до простої більшості голосів.

Завдяки угоді "Приват" фактично повністю встановив контроль над діяльністю напівдержавної найбільшої видобувної компанії. У тому числі - отримав можливість призначати своїх топ-менеджерів.

У вересні 2015 року було опубліковано таємні угоди між міноритаріями і топ-менеджерами "Укрнафти", згідно з якими члени правління компанії за додаткові мільйонні "гонорари" брали на себе зобов'язання працювати в інтересах офшорних акціонерів.

У тому ж році завдяки змінам до закону "Про акціонерні товариства", якими кворум для прийняття рішень зборами акціонерів знизили з 60% до 50%, головою правління "Укрнафты" було обрано британця Марка Роллінса. Його обрали на конкурсі, а його кандидатуру підтримали, зокрема, міноритарії.

НАК "Нафтогаз України" належить 50% + 1 акція "Укрнафти". Компанії, що входять в сферу впливу групи "Приват" Ігоря Коломойського, володіють приблизно 42% (13,6% компаніям Littop Enterprises Limited і Bridgemont Ventures Limited, 12,9% - Bordo Management Limited, 9,9% - іншим акціонерам). З 2003 року операційне управління "Укрнафтою" здійснює група "Приват".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram