ГоловнаЕкономікаБізнес

Лондонський суд наказав заморозити активи Григоришина

Рішення прийнято в рамках розгляду навколо Сумського НВО.

Лондонський суд наказав заморозити активи Григоришина
Константин Григоришин
Фото: biz.nv.ua

Високий суд Англії та Уельсу 20 грудня наказав заморозити активи групи "Енергетичний стандарт" бізнесмена Костянтина Григоришина, пише LIGA.net.

Рішення винесено як забезпечувальний захід у рамках арбітражного розгляду з Вадимом Новинським і Володимиром Лук'яненком-молодшим навколо великого машинобудівного підприємства ПАТ "Сумське НВО". У рішенні згадуються "Запоріжтрансформатор", "Турбоатом", ПАТ "Сумське НВО", "Укррічфлот", Запорізький кабельний завод, "Сварог Ессет Менеджмент".

Протягом судового слухання адвокати Лук'яненка змогли довести суду, що існує ризик того, що Григоришин спробує "розмити" свої активи. Це може призвести до невиконання рішення арбітражу на $305,8 млн.

Видання зазначає, що рішення про замороження активів Григоришина не означає, що всі українські компанії бізнесмена автоматично потрапляють під арешт. Іноземні, у тому числі арбітражні рішення, не мають прямої дії в Україні. Рішення англійських судів про замороження активів визнається в семи країнах: США, Кіпр, Багами, Британські Віргінські острови, Панама, Сейшели і Сент-Вінсент і Гренадіни.

Сумське НВО є одним з найбільших у Європі виробників газоперекачувальних агрегатів і комплектних компресорних станцій, широкої номенклатури насосів, компресорів, центрифуг, обладнання для хімічної, газової та нафтопереробної промисловості, атомних електростанцій.

Сумське НВО має непросту акціонерну структуру. Найбільший акціонер - кіпрська Stremvol Holdings, якій належить 83,7% акцій заводу. Григоришин через UMS Holding володіє в ній 51%. Ще 49% акцій Stremvol Holdings володіє компанія Great Station Properties Лук'яненка і Новинського. У Лук'яненка в ній 75%, у компанії Новинського - 25%. Крім того, Лук'яненко також надав "Смарт-холдингу" опціон на викуп акцій Great Station Properties. Тож Новинський має право збільшити частку до 40,04%. Ще 13% акцій НВО контролюють брати Ігор і Григорій Суркіси.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram