ГоловнаЕкономікаФінанси

Родовід Банк відправили на ліквідацію

Держава витратила на порятунок фінустанови понад 12 млрд гривень.

Родовід Банк відправили на ліквідацію
Фото: cxid.info

Національний банк 19 грудня вирішив ліквідувати державний Родовід Банк.

Про це повідомила прес-служба регулятора.

Родовід Банк сильно постраждав під час кризи 2008-2009 років і його врятували за рахунок державного бюджету. З 2011 року банк працював в статусі санаційного. Передбачалося, що його завданням буде проведення протягом п'яти років ефективної роботи з активами банків державного сектора і повернення державних коштів, спрямованих на капіталізацію банку.

Однак поставлене завдання не досягнуто в зв'язку з тим, що на законодавчому рівні так і не створили механізмів передачі та реалізації проблемних активів. Крім того, Родовід продемонстрував низьку результативність роботи з власними активами. Протягом діяльності банку як санаційного його доходи покривали лише витрати, держава не мала ніяких дивідендів від діяльності банку.

Також з 2012 року після прийняття закону "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб" функції Родовід Банку почали дублюватися Фондом гарантування вкладів.

У зв'язку з цим в лютому 2016 року НБУ визнав Родовід Банк неплатоспроможним.

Нагадаємо, що держава витратила на порятунок Родовід Банку 12,35 млрд гривень. Рішення про докапіталізацію банку приймав уряд Юлії Тимошенко в 2009 році. Завдяки державним вливанням банк зміг виплатити майже 10 млрд гривень з вкладів фізичних осіб як самого банку, так і переданих йому зобов'язань перед вкладниками Укрпромбанку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram