ГоловнаЕкономікаДержава

МВФ наполягає на коригуванні цін на газ в Україні відповідно до ціни імпорту

"Кінцевою метою є впровадження вільного газового ринку".

МВФ наполягає на коригуванні цін на газ в Україні відповідно до ціни імпорту
Фото: hyser.com.ua

Міжнародний валютний фонд вважає, що уряд України має відкоригувати ціни на природний газ на внутрішньому ринку до рівня імпортного паритету, що сприятиме розвитку вільного ринку газу та стимулюватиме споживачів до економного споживання енергоносіїв.

Про це заявив постійний представник МВФ в Україні Йоста Люнгман, повідомляє УНІАН.

"Зобов'язання за програмою, яку підтримує МВФ, передбачають приведення цін на газ у відповідність з рівнем імпорту. Тому зараз фокус саме на цьому... Зрештою, кінцевою метою є впровадження вільного газового ринку. На шляху до нього важливо продовжувати коригувати ціну на газ відповідно до ціни імпорту", - сказав він.

За його словами, ринкові ціни на газ на внутрішньому ринку стимулюватимуть реалізацію заходів з енергозбереження та сприятимуть ефективному розміщенню ресурсів.

"Вони дозволяють газовому сектору покрити витрати й отримати ресурс для інвестицій у газову інфраструктуру. Завдяки їм на газовий ринок приходять нові компанії, що спонукає до здорової конкуренції. Єдина ціна для всіх видів споживачів також ліквідує простір для корупції", - зазначив Люнгман.

Оцінюючи результати змін на газовому ринку України, представник МВФ заявив, що реформа цін на енергоносії є "одним із найбільших досягнень реформаторських зусиль України впродовж останніх років".

"Важливо, щоб ціни в подальшому визначалися ринком, а практика прихованих і не пов'язаних із доходами одержувачів субсидій - не поновлювалася. Варто при цьому зазначити, що за діючої системи підтримки населення домогосподарства з найменшими доходами захищені від підвищення цін на газ субсидіями на комунальні послуги", - зазначив Люнгман.

Нагадаємо, МВФ у березні 2015 року схвалив чотирирічну програму кредитування економіки України EFF на $17,5 млрд. У рамках цієї програми Україна отримала чотири кредитні транші на загальну суму $8,7 млрд. На початку квітня було опубліковано текст Меморандуму між МВФ і Мінфіном, згідно з яким уряд повинен що півроку, починаючи з 1 квітня 2017 року, коригувати ціни на газ на внутрішньому ринку, щоб його вартість залишалася на паритетному рівні з ціною імпортного газу. Передбачалося, що такий механізм діятиме, поки тарифи на газ не буде повністю лібералізовано.

Згідно з чинним законодавством, до 1 жовтня 2017 року Кабмін повинен був відкоригувати (збільшити) ціни на газ для населення і теплокомуненерго, оскільки зросла його вартість на європейському ринку. Кабмін відмовився підвищувати ціни і направив фонду пропозицію про зміну формули розрахунку ціни.

У МВФ заявили, що рішення щодо наступного траншу для України залежатиме від реалізації п'яти основних заходів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram