ГоловнаЕкономікаДержава

Замість дискусій навколо енергетичних формул необхідно лібералізовувати ринки, - Ковалів

"Для будь-якого інвестора, який заходить в енергетичний сектор, дуже важливі послідовні правила гри".

Замість дискусій навколо енергетичних формул необхідно лібералізовувати ринки, - Ковалів
Фото: uacrisis.org

Україна має всі можливості рухатися в сторону енергетичної незалежності, однак для цього необхідно залучати інвестиції та продовжувати лібералізацію енергетичних секторів. Таку думку висловила Юлія Ковалів, голова офісу Національної інвестиційної ради при Президентові України, на круглому столі «Ринкове ціноутворення на енергоресурси як частина міжнародних зобов’язань України та фактор енергобезпеки», пишуть "Экономические известия".

На думку Юлії Ковалів, необхідно відійти від дискусій навколо енергетичних формул та подивитися на весь комплекс факторів, що напряму впливають на інвестиційну  привабливість енергетики. "Вона (формула розрахунку ціни газу Дюссельдорф+, - ред.) виникла як перехідний механізм для створення ринку. І власне замість того, щоб дискутувати про те, а які формули, які цифри, необхідно завершити лібералізацію ринку, розподілу і постачання газу кінцевим побутовим споживачам", інформує еizvestia.com.

Крім того, на думку голови офісу Національної інвестиційної ради, важливим чинником інвестиційної привабливості української енергетики є послідовність державної політики в напрямку лібералізації ринків енергоресурсів. "Тобто ми маємо рух, але для будь-якого інвестора, який заходить в енергетичний сектор, дуже важливі послідовні правила гри. І послідовне виконання всіх зобов’язань, які були задекларовані Україною для реформи кожного із секторів, і послідовне їх виконання. Важливий сигнал – це не розворот від тієї заявки, того плану, який, власне, ми декларували і через прийняття законів, і через прийняття, власне, планів упровадження реформи кожного із секторів енергетики", - підкреслила вона.

"Насправді ми повинні розуміти, що без залучення в ці сектори приватних інвестицій, а також без покращення тієї системи управління державного сектору, який на сьогодні визначено як стратегічний і не підлягає приватизації, ми маємо той ризик, де ми будемо бігати по колу. Ми будемо щороку збиратися, декларувати про великі ресурси, про топ-3, топ-4 країни за запасами природного газу, які, на жаль, лежать під землею і не використовуються, і ми імпортуємо природний газ. Те саме стосується вугілля. Те саме стосується власне і ланцюжка виробництва ядерного палива", - сказала Юлія Ковалів.

Учасники круглого столу виступили за продовження послідовної політики влади щодо встановлення прозорих і ринкових механізмів функціонування енергетичної галузі. Для цього необхідно ліквідувати цінову дискримінацію між імпортними та вітчизняними енергоресурсами, сформувати прозорі механізми ціноутворення, привести енергетичний сектор у відповідність до чинного законодавства та забезпечити реальні та дієві механізми захисту інвесторів.

Як відомо, формули "Дюссельдорф+" та "Роттердам +" визначають вартість українських газу та вугілля, виходячи з котирувань провідних енергетичних бiрж Європи.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram