ГоловнаЕкономікаДержава

Через різні корупційні канали за рік з України вивели $5-10 млрд, - Устенко

«Нерозумно припускати, що ті, хто пакетує ці гроші в свої кишені, будуть підтримувати приватизацію держпідприємств».

Через різні корупційні канали за рік з України вивели $5-10 млрд, - Устенко
Олег Устенко
Фото: Макс Левин

Відсутність досягнень у сфері приватизації державних підприємств негативно вплинула на економіку України. Таку думку висловив Олег Устенко, виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера на круглому столі Інституту Горшеніна, присвяченому економічним підсумками 2017 року.

«У мене є об'єктивне питання: а чи був узагалі інтерес до активів, які є в Україні? Нещодавнє розміщення європейських облігацій під 7,4% доводить, що інвестиційні рейтинги країни вкрай низькі... Чому? Тому що в нас серйозні проблеми з антимонопольною політикою, з державним управлінням і його ефективністю, неякісний інвестиційний клімат, відсутність верховенства права, високий рівень корупції. Проблем хоч греблю гати», - сказав Устенко.

За підрахунками Міжнародного фонду Блейзера, протягом 2017 року через різні корупційні канали в Україні розподілили від 5 до 10 млрд доларів.

При цьому Устенко зазначив, що торік приватизація провалилася, оскільки від неї було отримано менш ніж 1% коштів. Цього року приватизацію буде виконано на третину.

«Дії українських політичних еліт схожі на поведінку собаки на сіні: ніби й хотілося б, але страшно. На допомогу українській владі приходить велика кількість популістів, які закликають не різати курку, яка несе золоті яйця, забуваючи, що ці «золоті яйця» не збирають українські платники податків. Зрештою, поставте себе на місце тих, хто отримує на рік 5-10 млрд доларів і пакетує їх по своїх кишенях. Нерозумно навіть припускати, що вони не будуть відстоювати свої інтереси», - сказав Устенко.

«Приплив прямих іноземних інвестицій в Україну цього року - 1,5-2,5 млрд доларів, при тому що в недавній історії країни були роки, коли до нас закачували по 10 млрд доларів інвестицій. Навіть тоді мені здавалося, що цього недостатньо. Тепер я розумію, що це була ще біла смуга», - додав директор фонду.

За словами експерта, Україні дуже потрібні приватизація і скорочення, наскільки це можливо, втручання держави, але, на думку Устенка, ми почали рухатися в протилежному напрямку, що сильно насторожує.

«Негативні сигнали подає державний бюджет на наступний рік. Частка ВВП, яка перерозподіляється через державний бюджет, після того як знизилася 2014 року до 38% потім дещо зросла - до 40%, тепер, у новому бюджеті, становить 42%, і це вкрай небезпечно. Тобто декларуючи зменшення ролі держави, політичні еліти, навпаки, намагаються втручатися всюди, куди тільки можна», - резюмував Устенко.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram