ГоловнаЕкономікаДержава

Якщо не створити інвестклімат, ефекту від підвищення мінімальних виплат не буде, - експерт

"Збільшення мінімалки цього року мало радше психологічний ефект".

Якщо не створити інвестклімат, ефекту від підвищення мінімальних виплат не буде, - експерт
Глеб Вышлинский
Фото: Макс Левин

Підвищення мінімальних виплат не мало прямого економічного впливу на інфляцію в Україні, а створило радше психологічний ефект. Про це на круглому столі в Інституті Горшеніна про економічні підсумки 2017 року заявив виконавчий директор Центру економічної стратегії Гліб Вишлінський.

Експерт вважає, що нинішня ситуація в економіці країни нагадує 90-ті: "Коли просто друкуються гроші, а мінімальні виплати влада збільшує заради своєї популярності".

"Основна мета підвищення мінімалки для влади - передусім це отримання більшого доходу в соціальні фонди. Фактично це було підвищення рівня оподаткування тих підприємств, які тіньовим чином виплачують зарплати, і, по суті, перерозподіл прибутку власників таких підприємств на користь громадян, які отримують послуги від держави», - сказав Вишлінський.

Такі кроки влади, за словами експерта, не спрацювали для державних підприємств, зокрема тих, які працюють у невеликих населених пунктах.

«Про це можна поговорити, наприклад, з головою «Укрпошти» Ігорем Смілянським. У нього люди в маленьких населених пунктах працюють дуже мало, але він не може платити їм менше, ніж мінімальну зарплату. Підняли мінімальну - люди з вищим рівнем кваліфікації, на вищій посаді починають вимагати "перегляньмо і мені"; на тих підприємствах, де є живі профспілки, вони включаються в роботу. Кажуть: "Давайте переглянемо умови колективного договору і підвищимо зарплати загалом". У результаті в нас починається зростання зарплати і витрат підприємств на випередження», - сказав економіст.

Таку ситуацію можна було б назвати нормальною, якби в країні був приплив іноземних інвестицій, вважає Вишлінський.

Крім того, процес зростання зарплат в Україні, на думку економіста, буде рухатися і під впливом зовнішнього фактора, коли сусідні країни, «грубо кажучи, крадуть нашу робочу силу». Оскільки йдеться вже про мільйони працівників тільки в Польщі.

«Це питання буде залишатися в порядку денному незалежно від рішень влади. Так працює ринкова економіка. Але якщо в нас не буде створено належного інвестиційного клімату, то це призведе лише до того, що в нас буде надуватися «зарплатна бульбашка»: підвищення зарплат не буде супроводжуватися зростанням конкурентоспроможної української продукції на зовнішніх ринках», - зазначив Вишлінський.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram