ГоловнаЕкономікаБізнес

Українська компанія отримала першу поставку ЗПГ через Польщу

Партія була невеликою, обсяг становив близько 70 млн куб. м. 

Українська компанія отримала першу поставку ЗПГ через Польщу
Фото: EPA/UPG

Українська компанія "Енергетичні ресурси України" (ЕРУ) отримала першу поставку зрідженого природного газу через Польшу.

"Так, отримали ЗПГ через термінал у Польщі. Обсяг - близько 70 млн куб. м", - заявив "Інтерфаксу-Україна" співвласник компанії Андрій Фаворов. Газ був куплений у рамках гарантій OPIC.

У квітні 2017 року ЕРУ уклала 20-річний контракт страхування політичних ризиків з державним агентом уряду США Overseas Private Investment Corporation (OPIC). Цей контракт забезпечує страховий захист транспортування, зберігання та продажу газу в Україні.

На сайті ЕРУ йдеться, що постачання ЗПГ організував польський партнер. Зріджений газ був доправлений у польський термінал Свіноуйсьце, а потім трубопроводом він потрапив до України. Компанія "ЕРУ Трейдинг" придбала газ на кордоні та помістила його до сховища в Україні.

ЗПГ-термінал у Свіноуйсьце введений у дію наприкінці 2015 року. Річна потужність регазифікації - 5 млрд кубометрів. Будівництво терміналу стартувало в березні 2011 року. Зводила його італійська фірма Saipem. Термінал належить компанії Polskie LNG S.A., яка є дочірньою компанією Gaz-System. Вартість будівництва становила € 720 млн.

У червні 2017 року польський ЗПГ-термінал у Свіноуйсьце прийняв першу партію американського зрідженого газу. Це перша поставка ЗПГ зі США до Східної Європи. У листопаді 2017 року польська енергетична компанія PGNiG підписала п'ятирічний контракт на поставку ЗПГ зі США.     

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram