ГоловнаЕкономікаДержава

Земельну ділянку тепер можна зареєструвати он-лайн, - Мартинюк

На початку грудня послуга запрацювала по всій Україні.

Земельну ділянку тепер можна зареєструвати он-лайн, - Мартинюк
Фото: Макс Требухов

Державна служба з питань геодезії, картографії та кадастру запустила онлайновий сервіс реєстрації земельної ділянки. Про це повідомив перший заступник міністра агрополітики Максим Мартинюк на своїй сторінці у Facebook. Він уточнив, що електронна послуга протягом року відпрацьовувалася в статусі пілота на території Чернігівської області і на початку грудня була поширена на всю Україну. «Новий функціонал дозволяє сертифікованим інженерам-землевпорядникам подавати заявку на реєстрацію ділянки он-лайн і є частиною стратегії clerk-free, яка останні три роки впроваджується в земельних відносинах», - написав заступник міністра.

Сервіс передбачає ідентифікацію інженера землевпорядника за допомогою цифрового підпису та номера кваліфікаційного сертифіката, а всі дані, включаючи технічну документацію, подаються у відсканованому вигляді. Так виключається можливість корупційних вимог з боку реєстратора і/або відмови в реєстрації з надуманих приводів, що було цілком можливо в разі фізичної подачі документів. Також усувається ризик штучного зволікання з оформленням, оскільки онлайнова заявка відразу відображається в системі і в кадастрового реєстратора вмикається зворотний відлік терміну, який відведено законодавством на внесення відомостей у Державний земельний кадастр - 14 днів.

«На відміну від попередніх електронних послуг у земельній сфері, які були орієнтовані насамперед на громадян, це скоріше B2B-функціонал. Однак у результаті у виграші залишаться, перш за все, власники земельних ділянок», - написав Мартинюк.

Щорічно в Державному земельному кадастрі реєструється близько 1 млн земельних ділянок або в середньому 4000 ділянок на добу.

Нагадуємо також, що завтра відбудеться онлайнова прес-конференція на фейсбук-сторінці Максима Мартинюка, присвячена підбиттю підсумків року в аграрній галузі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram