ГоловнаЕкономікаДержава

Ринкове ціноутворення на енергоресурси дасть великі результати вже найближчим часом, - думка

"Ринок вугілля, газу є дефіцитним. Його повинні формувати імпортні ціни".

Ринкове ціноутворення на енергоресурси дасть великі результати вже найближчим часом, - думка
Фото: EPA/UPG

Щоб сформувати ринок енергоносіїв і забезпечити енергобезпеку, Україні варто вести послідовну політику переходу на ринкове ціноутворення. Таку думку висловив президент Всеукраїнської громадської організації "Енергетична асоціація України" Василь Котко, виступаючи в рамках круглого столу Європейської Бізнес Асоціації "Ринкове ціноутворення на енергоресурси як частина міжнародних зобов'язань України і фактор енергобезпеки", пише depo.ua.

"Моя думка полягає в тому, що, по-перше, треба бути послідовним. І якщо ми вже перейшли на ринкове ціноутворення, а це правильно, то треба йти цим шляхом і далі. Так, зараз це болісно, але дасть великі результати навіть уже в близькій перспективі", - вважає Василь Котко.

Прикладом позитивного впливу ринкового ціноутворення на галузь є реформа ринку газу. Як заявив експерт, у 2014-2015 роках Україна зробила величезний крок для того, щоб ліквідувати в цьому сегменті цінову дискримінацію. "У 2014 році ціна видобутку нашого українського газу була від 349 до 500 гривень. Це 40-60 доларів. Водночас у Європі газ продавався по 400 доларів. Уявіть собі, Газпрому платили по 400 доларів, а своєму виробнику по 40", - зазначив він.

Щодо ринку вугілля, за словами Василя Котка, в умовах дефіциту і антрацитової, і газової групи його вартість повинна ґрунтуватися на ціні імпортного ресурсу. "Щодо конкретно цін на вугілля, газ і так далі. Ринок вугілля, ринок газу є дефіцитним. Тому цей ринок можуть формувати і повинні формувати, якщо у нас вільний ринок, імпортні ціни. Іншого шляху немає", - підкреслив Василь Котко.

Нагадаємо, у 2016 році з метою лібералізації ціноутворення на енергоресурси були прийняті формули Роттердам + для вугілля і Дюссельдорф + для газу, згідно з якими ціна енергоресурсів базується на міжнародних котируваннях. Завдання методик на першому етапі - компенсувати дефіцит газу і вугілля за рахунок зовнішнього постачання. У середньостроковій перспективі - витіснити імпорт за рахунок нарощування власного видобутку.

За словами експертів, саме єдина ціна на власний і імпортний енергоресурс стала імпульсом для збільшення власного видобутку газу. Про це заявила заступник голови ЄБРР в Україні Марія Петров. "Важливою причиною, чому не росте видобуток газу, є те, що Україна купувала російський газ дорого, а видобутий в українських надрах газ уряд викуповував за копійки. В результаті Укргазвидобування й інші держкомпанії недоінвестовані, не впроваджували нові технології видобутку газу. Видобуток за відсутності інвестицій скорочувався, тому доводилося купувати ще більше російського дорогого газу", - зазначила вона.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram