ГоловнаЕкономікаДержава

НБУ знову підняв облікову ставку через високу інфляцію

Темпи зростання цін сильно перевищують цільовий рівень.

НБУ знову підняв облікову ставку через високу інфляцію
Фото: пресс-служба НБУ

Національний банк вирішив з 15 грудня 2017 року підвищити облікову ставку з 13,5% до 14,5%. Такий крок спровоковано високими темпами інфляції, які перевищують траєкторію прогнозу НБУ.

"Протягом останніх двох місяців темпи споживчої інфляції знижувалися, але повільніше, ніж прогнозував Національний банк. У листопаді 2017 року вона становила 13,6% річних. На кінець 2017 року інфляція більш істотно відхилиться від передбаченого раніше цільового рівня. Крім того, з часу ухвалення попереднього рішення щодо облікової ставки й оприлюднення останнього макроекономічного прогнозу Національного банку стала більш імовірною реалізація ризиків, які можуть стримати зниження інфляції наступного року", - йдеться в заяві НБУ.

Регулятор пояснює, що мова про вищі, ніж очікувалося, витрати в держбюджеті 2018 року, ризики чергової відстрочки четвертого траншу МВФ, вплив подорожчання сирих продуктів, трудової міграції в інші країни.

У разі посилення інфляційних ризиків НБУ може знову підвищити облікову ставку вже в січні 2018 року.

Нагадаємо, що в розпал кризи на початку 2015 року облікова ставка в Україні сягнула максимального значення 30%. З вересня 2015 року Національний банк послідовно її знижував. Влітку 2017 року цей процес зупинився, а наприкінці жовтня регулятор уперше за довгий час підвищив ставку.

Облікова ставка НБУ - це монетарний інструмент, за допомогою якого Нацбанк встановлює для комерційних банків орієнтир вартості залучених і розміщених грошових ресурсів. Облікова ставка є найнижчою серед відсоткових ставок НБУ і є базовим індикатором для оцінки вартості грошових коштів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram