ГоловнаЕкономікаБізнес

"Нафтогаз" спростував виведення коштів в офшор топ-менеджером "Укртрансгазу"

Його фонд на острові Мен не працював, не мав рахунків і не отримував грошей.

"Нафтогаз" спростував виведення коштів в офшор топ-менеджером "Укртрансгазу"
Сергей Алексеенко
Фото: УНИАН

НАК "Нафтогаз України" завершила перевірку інформації про офшор члена правління "Укртрансгазу" Сергія Олексієнка, який раніше був головним радником голови правління "Нафтогазу".

Компанія повідомила про це на своєму сайті.

Перевірка встановила, що 25 січня 2016 року на острові Мен за вказівкою Олексієнка було зареєстровано фонд Pioneer Foundation з метою довгострокового планування спадщини сім'ї. За час існування фонд не вів діяльності, не мав рахунків і не отримував коштів чи майна. Фонд не мав афільованих компаній, а сам він був закритий 18 квітня 2017 року.

ПАТ "Укртрансгаз" не укладав договорів з Pioneer Foundation або компанією Estera Trust Limited, яка була реєструючим агентом і директором фонду. У період роботи Олексієнко в НАК на посаді радника голови правління в його компетенції не входили повноваження розпоряджатися майном чи коштами компанії.

Нагадаємо, після публікації чергової порції викривальних матеріалів журналістських розслідувань про офшори Paradise Papers з'явилася інформація, що для Олексієнка компанія в офшорі Pioneer Foundation могла бути способом виведення валюти за кордон і уникнення валютних обмежень, чинних в Україні. До цієї схеми нібито міг бути залучений "Альфа-Банк", а рахунок Олексієнка був відкритий у Банку Кіпру.

Розслідування ґрунтується на даних 13,4 млн офшорних фінансових документів бермудської юридичної фірми Appleby, які німецька газета Süddeutsche Zeitung отримала від невідомого джерела. У розслідуванні брали участь 382 кореспонденти 96 ЗМІ із 67 країн світу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram