ГоловнаЕкономікаДержава

​Високий суд Лондона розгляне апеляцію України щодо "кредиту Януковича" 22-26 січня

Про це повідомив заступник міністра фінансів РФ Сергій Сторчак.

​Високий суд Лондона розгляне апеляцію України щодо "кредиту Януковича" 22-26 січня
Фото: runews.su

Високий суд Лондона розгляне апеляцію України щодо боргу перед Росією на 3 млрд доларів 22-26 січня 2018 року.

Про це повідомив заступник міністра фінансів РФ Сергій Сторчак.

"З понеділка по п'ятницю, 22-26 січня відбуватиметься суд", - відповів він, кажучи про терміни розгляду справи.

Як повідомлялося, 29 березня поточного року Високий суд Лондона зобов'язав Україну погасити єврооблігації перед Росією на 3 млрд доларів. У червні Україна оскаржила це рішення.

Суд зобов'язав Україну виплатити Росії номінальну вартість облігацій на суму 3 млрд доларів, придбаних 2013 року за рахунок коштів Фонду національного добробуту Росії (ФНБ), суму нездійсненого купонного платежу в розмірі 75 млн доларів, а також штрафні відсотки, що нараховуються на ці суми.

Нагадаємо, Україна винна Росії $ 3 млрд за спірними облігаціями, які були випущені наприкінці 2013 року як частина допомоги режиму Віктора Януковича в обмін на відмову від асоціації з Євросоюзом. Президент РФ Володимир Путін обіцяв Януковичу $ 15 млрд, але через Євромайдан видав тільки $ 3 млрд.

Наприкінці 2015 року Україна реструктуризувала 13 випусків євробондів на загальну суму $ 15 млрд, добившись від приватних кредиторів списання 20% боргу. Однак Росія заявила, що вона офіційний кредитор, і від пропозиції України реструктуризувати цей випуск відмовилася. Україна своєю чергою відкинула можливість погашення боргу без реструктуризації і запровадила мораторій на його виплату.

У листопаді Сторчак заявив, що Росія готова продати "кредит Януковича" іншій країні.   

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram