ГоловнаЕкономікаДержава

Ціну вугілля не можна знизити, - Укрвуглепрофспілки

Ціну вугілля не можна знизити, - Укрвуглепрофспілки
Фото: newsprolife.com.ua

Сьогодні не можна знижувати ціну вугілля державних шахт, яка з 1 листопада становить 2425 грн/тонну, це призведе до повної втрати вугільної галузі України. Таку думку висловив голова Укрвуглепрофспілки Віктор Турманов.

Коментуючи встановлену ціну продукції державних шахт, яка відповідає котируванням у вугільному порту Роттердама, він зазначив, що колишня низька ціна на українське вугілля і значне зниження дотацій призвели до того, що нова ціна на цей момент не перекриває навіть заробітну плату. Крім того, відсутність держпідтримки на технічне переоснащення та модернізацію лав призвело до значного скорочення обсягів видобутку вугілля. «Ми сьогодні впали в обсязі, на місяць реалізовуємо близько 160-180 млн тонн вугілля, це виходить 45% від місячної оплати праці», - підкреслив він.

За словами голови Укрвуглепрофспілки, запропонований проект бюджету не вирішує вповні проблеми галузі. «З таким бюджетом, який підготував уряд, у 2018 році шахтарі зарплату не отримуватимуть, а це 52 тис. працюючих шахтарів, плюс члени їхніх сімей, це вже близько 180 тисяч осіб, які залишаться без засобів до існування», - зазначив він.

Нагадаємо, аналогічної позиції дотримується голова Незалежної профспілки гірників Михайло Волинець. За його словами, фінансування галузі можливе лише з двох джерел: реальна ціна вугілля і держдотації. У ситуації, коли дотації знижено до мінімальних за багато років рівня, ринкова вартість українського вугілля є єдиним джерелом коштів.

Міністерство енергетики та вугільної промисловості в жовтні 2017 року підняло ціну вугілля державних шахт до 2425 грн/тонну. При цьому в тарифі для теплової генерації ціна вугілля, розрахована за формулою Роттердам +, становить 2113 грн/тонну. Ця диспропорція виникла у зв'язку з тим, що формула Роттердам + враховує не поточні котирування на європейському ринку вугілля, а середньозважені ціни за 12 місяців.

За прогнозами Міністерства, обсяг імпорту енергетичного вугілля в листопаді-грудні 2017 року становитиме понад 30%. Вартість імпортного ресурсу, за даними НКРЕКП, коливається від 91,73 до 110 доларів за тонну.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram