ГоловнаЕкономікаДержава

Волинець вважає формулу "Роттердам+" справедливою

Експерт підкреслив, що ціна вугілля повинна бути справедливою.

Волинець вважає формулу "Роттердам+" справедливою
Фото: Макс Левин

Ціна українського вугілля повинна бути справедливою і відповідати світовим цінам на енергоресурс, інакше галузь може бути повністю знищена. Таку думку в ефірі телеканалу АТR висловив голова Незалежної профспілки гірників України Михайло Волинець.

Зокрема, він підкреслив, що сьогодні ціна на всі енергоресурси в Україні формується за ринковими принципами. Це означає, що їх ціна відповідає світовим цінам. Водночас вугілля, за його словами, раніше продавалось за заниженою ціною. "Вугілля, видобуте в українських шахтах, у 2014, 2015 і 2016 роках продавалося за ціною втричі нижчою, ніж купували за кордоном. Тобто, собівартість була вищою від 100 доларів (наприклад, в травні цього року 3300, зараз ціна 2700), а вугілля продавали за 800 гривень, по 840, потім 1200", - зазначив він.

За словами голови профспілки гірників, Україна має всі ресурси, щоб з часом повністю відмовитися від імпорту вугілля. "Не можна її закривати (державну вугільну галузь, - ред.). У надрах 34 мільярди тонн вугілля. Україна входить в десятку країн світу з найбільшими запасами вугілля. Вугілля є в надрах. Є шахти, є шахтарі. Шахтарям не платять зарплату. Вугілля забирають за заниженими цінами і зараз. Тому на вугілля потрібно встановити нормальну ціну або виділяти кошти", - підкреслив експерт.

"Я вам кажу, що ціна на вугілля повинна бути справедливою. Вона для вугільних підприємств, для енергетики є справедливою (формула "Роттердам+", - ред.)", - сказав Волинець.

Як відомо, за рішенням Міністерства енергетики та вугільної промисловості України, з 1 листопада 2017 року ціна реалізації вугілля державних шахт для теплової генерації (ТЕС і ТЕЦ) підвищена на 10% - з 2200 до 2425 грн/тонну. В тарифі для теплової генерації ціна вугілля, визначена за формулою Роттердам+, становить 2 113 грн/тонну, що на 312 гривень нижче від ціни вугілля державних шахт..

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram