ГоловнаЕкономікаБізнес

Власники Алчевського меткомбінату заявили про "значний ризик" втрати активів на окупованому Донбасі

Невідомі особи за підтримки "ЛНР" втручаються в роботу підприємств.

Власники Алчевського меткомбінату заявили про "значний ризик" втрати активів на окупованому Донбасі
Фото: Макс Левин

Корпорація "Індустріальний союз Донбасу" заявила про значний ризик фактичної втрати контролю над своїми дочірніми підприємствами в підконтрольних бойовикам районах Луганської області - над Алчевським металургійним комбінатом, ПАТ "Екоенергія" і Алчевським коксохімічним заводом.

Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна".

У заяві за підписом гендиректора ІСД Олега Мкртчана йдеться, що особи за сприяння незаконного угруповання "ЛНР" намагаються втрутитися в діяльність підприємств.

"У виниклій ситуації акціонери і менеджмент не можуть достовірно і відповідально спрогнозувати подальший розвиток подій і можливість збереження ефективного управлінського контролю над активами в місті Алчевську, розташованому на території, яка тимчасово не контролюється органами державної влади України", - йдеться в заяві.

Раніше агентство повідомляло, що Алчевський меткомбінат зі схвалення "ордлівців" перейшов під управління компанії "Зовнішторгсервіс" бізнесмена Сергія Курченка, який переховується в Росії.

"Меткомбінат "ІСД" "відтіснили" за прикладом підприємств "Метінвесту", - констатував один зі співрозмовників агентства.

Інше джерело, близьке до компанії "Зовнішторгсервіс", безпосередньо не відповіло на питання про перехід АМК під її контроль, але визнало, що інформація агентства достовірна.

При цьому обидва джерела не уточнили, коли заплановано запустити в роботу АМК.

28 листопада Україна попросила Інтерпол оголосити Курченка в розшук.

Постачання сировини на метпідприємства, розташовані в самопроголошених "ДНР" і "ЛНР", припинилися в лютому 2017 року через транспортну блокаду з боку України. "Метінвест" 15 березня заявив про втрату контролю над діяльністю своїх підприємств на непідконтрольній території.

Водночас "тимчасова адміністрація" на підприємства ІСД на окупованих територіях не вводилася - ні на Алчевський меткомбінат, ні на "Алчевськкокс". За припущеннями експертів, це могло бути пов'язано з тим, що ІСД контролювали російські акціонери.

ІСД заснована 1995 року. Є інтегрованою холдинговою компанією, що володіє пакетами акцій підприємств гірничо-металургійного комплексу. До складу корпорації входять Алчевський меткомбінат, Дніпровський меткомбінат, меткомбінат Dunaferr і ISD-Huta Czestochowa.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram