ГоловнаЕкономікаДержава

Плачков назвав необхідні умови для розвитку економіки

Колишній міністр енергетики ратує за посилення ролі низки державних інститутів.

Плачков назвав необхідні умови для розвитку економіки
Фото: Макс Левин

Колишній міністр енергетики в урядах Віктора Ющенка, Юлії Тимошенко та Юрія Єханурова, колишній голова Одеської обладміністрації при Ющенкові-президенті, голова наглядової ради "Київенерго" і власник торгової марки вина "Колоніст" Іван Плачков прокоментував LB.ua підсумки VIII Національного експертного форуму, організованого Інститутом Горшеніна.

"Розвиток економіки неможливий на основі неправдивих цінностей. У цивілізованих країнах громадянин країни - головна цінність. У нас рішення приймають в інтересах окремого держоргану, сфери економіки, регіону або держави, але не в інтересах громадянина. У нас найдешевші - робоча сила, громадянин. Якщо не змінимо свідомість, толку не буде", - описав головну проблему Іван Плачков.

Ще однією проблемою колишній міністр назвав відсутність публічних компаній, керівники яких тримали б відповідь перед своїми акціонерами: "У нас усіма великими компаніями країни володіють 15-20 осіб, тому навіть приватні компанії не можуть бути ефективними".

Іван Плачков навів як приклад Facebook, де засновникові компанії Марку Цукербергу належало (станом на 2015 рік) близько 15% акціонерного капіталу компанії. Він продовжив перераховувати: "Siemens, Apple або Boeing - це компанії з безліччю акціонерів, а у нас "Мотор-Січ" володіє В'ячеслав Богуслаєв, обленерго - Бабаков. При всьому бажанні вони не можуть управляти компанією так само ефективно. Приватизація відбулася, а публічних компаній не з'явилося".

Ще одна проблема - відсутність контролю за виконанням приватизаційних умов, каже Іван Плачков. "Ми продали нафтозаводи з умовою, що нові власники завантажать ці заводи нафтою, але держава не проконтролювала виконання цієї умови".

Вирішення цього питання і розвитку економіки загалом неможливе без посилення ролі таких державних інститутів, як податкова адміністрація, Антимонопольний комітет, комісія з цінних паперів і комісія з енергетики і комунальних послуг. "Пан Вовк (голова Нацкомісії з енергетики, - ред.) розподіляє в рік 450 млрд гривень, це трохи менше, ніж половина бюджету країни", - проілюстрував колишній міністр значення цього держоргану.

Зараз до 60% української економіки в тіні, без посилення ролі держави в економіці повернути ці гроші в легальну сферу неможливо. "Держконтроль повинен бути сильний, але справедливий".

Нагадаємо, вчора пройшов VIII Національний експертний форум, організований Інститутом Горшеніна.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram