ГоловнаЕкономікаБізнес

Польща подала до суду на ЗАЗ через Fabryku Samochodów Osobowych

На підприємстві в останні роки перестали випускати автомобілі.

Польща подала до суду на ЗАЗ через Fabryku Samochodów Osobowych
Фото: wikipedia.org

Польське казначейство попросило суд стягнути із Запорізького автомобілебудівного заводу понад 250 млн злотих (близько 1,9 млрд гривень) за невиконання інвестиційних зобов'язань після придбання компанії Fabryka samochodow osobowych.

Про це написала минулого тижня польська газета Rzeczpospolita.

Автоскладальний завод FSO продали українському інвестору в червні 2005 року. Тоді 19,9% акцій підприємства (які забезпечували 84% голосів на зборах акціонерів) польський уряд продав ЗАЗ усього за 100 злотих. "У той час не так говорилося про гроші, як про порятунок підприємства від повного банкрутства", - пояснила адвокатка позивача Сильвія Генріх.

Вибір ЗАЗ як покупця був не випадковим. До 2005 року український автоконцерн викуповував майже 90% продукції FSO і понад рік фінансував закупівлю комплектуючих для виробництва автомобілів. Ще до укладення контракту українська компанія викупила також значну частину боргів FSO.

Згідно з угодою, український інвестор зобов'язувався зберегти діяльність заводу, забезпечити роботою майже 2200 працівників підприємства, а також збільшити обсяги продукції, в тому числі налагодити випуск нової моделі польського автомобіля. І хоча автозавод сьогодні працює, за останні шість років там не виготовили жодного автомобіля - там випускають паркани, світильники і навіть деталі до конструкторів LEGO.

Справу проти українських інвесторів розглядатиме Окружний суд Варшави.

Представники ЗАЗ вважають скаргу казначейства необґрунтованою, на їхню думку, компанія виконала всі свої зобов'язання, про що свідчать звіти незалежного аудитора.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram