ГоловнаЕкономікаБізнес

Кабмін почав корпоратизацію "Укренерго"

Держпідприємство стане приватним акціонерним товариством у власності держави.

Кабмін почав корпоратизацію "Укренерго"
Фото: Макс Требухов

Кабінет Міністрів на своєму засіданні в середу прийняв рішення про перетворення державного підприємства "Укренерго" на приватне акціонерне товариство.

Згідно з пояснювальною запискою до проекту розпорядження, його ухвалення дозволить розпочати процес підготовки організаційної структури для діяльності оператора в умовах функціонування нової моделі ринку електроенергії - відповідно до вимог Третього енергетичного пакету ЄС. Він, зокрема, передбачає створення незалежних структур для передачі і розподілу електроенергії (розмежування видів економічної діяльності) у формі акціонерних товариств.

Реорганізація покликана сприяти впровадженню ефективної системи корпоративного управління в "Укренерго".

100% акцій нової компанії буде належати державі. Продавати "Укренерго" не планують.

"Укренерго" підпорядковується Міністерству енергетики та вугільної промисловості України та входить в топ-100 найбільших держпідприємств України. Підприємство здійснює централізоване управління об'єднаною енергетичною системою України і транскордонними лініями електропередачі й надає диспетчерські послуги учасникам енергетичної системи. "Укренерго" здійснює оперативний контроль за обсягом виробництва електроенергії і веде моніторинг генераторних установок виробників, запасів палива і економічної ефективності виробництва з метою вирівнювання обсягів споживання і виробництва. Через статус природної монополії тарифи для підприємства встановлює регулятор галузі.

"Укренерго" об'єднує сім регіональних енергетичних мереж і обслуговує 23 тис. км ліній електропередачі з напругою 220-750 кВ. Підприємство регулярно проводить аукціони і продає права на експорт електроенергії з України в сусідні держави.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram