ГоловнаЕкономікаФінанси

ВАСУ відмовив у визнанні "Динамо" пов'язаною з ПриватБанком юрособою

Клуб Суркіса не мав потрапити під списання коштів.

ВАСУ відмовив у визнанні "Динамо" пов'язаною з ПриватБанком юрособою
Фото: София Гаврилюк

Вищий адміністративний суд України підтвердив незаконність визнання футбольного клубу "Динамо" (Київ) пов'язаною з ПриватБанком юридичною особою.

Про це йдеться в ухвалі суду від 16 листопада, передають Українські Новини.

13 грудня 2016 року Національний банк визнав "Динамо" пов'язаною з ПриватБанком особою.

Футбольний клуб звернувся до Окружного адміністративного суду з позовом до Національного банку, Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, тимчасового адміністратора ПриватБанку і самого банку.

Позовні вимоги клубу полягали у визнанні незаконним рішення НБУ про пов'язаність, а також визнання незаконним наказу тимчасового адміністратора ПриватБанку від 20 грудня 2015 року в частині зупинення/блокування/припинення видаткових операцій з рахунками клубу.

20 березня Окружний адмінсуд Києва частково задовольнив позов "Динамо" для окремих зазначених вимог.

Задовольняючи позовні вимоги, суд зважив на те, що НБУ не має права визначати пов'язаність осіб виключно на підставі положень ч. 1 ст. 52 закону "Про банки і банківську діяльність" без застосування ознак за характером відносин і за характером операцій.

Крім того, суд вирішив, що керівник "Динамо" не відповідає ознакам пов'язаної з банком особи, а роздруківка із сайту телеканалу ТЕТ про структуру власності не є формою здійснення банківського нагляду.

Водночас відомості з Єдиного держреєстру юридичних осіб не містять даних про Ігоря Суркіса як власника частки ТРК "ТЕТ".

27 червня апеляцію НБУ і Фонду гарантування вкладів було відхилено.

16 листопада Вищий адміністративний суд залишив без змін рішення судів.

Нагадаємо, Київський апеляційний адміністративний суд 6 листопада зобов'язав ПриватБанк повернути сім'ї Суркісів 1,05 млрд гривень, 266,2 тис. доларів і 7,8 тис. євро.

Ігор Суркіс мав у ПриватБанку рахунок на 151 млн гривень, Поліна Ковалик - 514,1 млн гривень, Григорій Суркіс - 163,1 млн гривень, Марина Суркіс - 174,5 млн гривень, Рахміль Суркіс - 44,8 млн гривень.

У грудні 2016 року Кабінет Міністрів прийняв рішення націоналізувати ПриватБанк.

Під час роботи тимчасової адміністрації борги перед акціонерами банку і пов'язаними з ним особами (в тому числі і єврооблігації) потрапили під механізм bail-in (конвертація в капітал).

Загальна сума здійсненого bail-in склала 29,4 млрд гривень.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram