ГоловнаЕкономікаДержава

Росія готова продати "кредит Януковича" іншій країні

"Це можуть бути і гроші, і цінні папери якогось іншого суверена".

Росія готова продати "кредит Януковича" іншій країні
Фото: EPA/UPG

Росія готова продати кредитний борг України - так званий "кредит Януковича" - іншій країні, повідомив у четвер заступник голови російського мінфіну Сергій Сторчак.

"Суто теоретично це можуть бути і гроші, і цінні папери якогось іншого суверена, який готовий узяти на себе вимоги до України через своє особливе ставлення до України, міг би швидше просунутися в пошуках якогось компромісного рішення. Усе-таки навантаження, пов'язане з поверненням трьох з гаком мільярдів доларів - істотне навантаження для будь-якого бюджету. Ми це добре розуміємо", - цитує Сторчака "РИА Новости".

Україна винна Росії $3 млрд за спірними облігаціями, випущеними наприкінці 2013 року як частина допомоги режиму Віктора Януковича в обмін на відмову від асоціації з Євросоюзом. Президент РФ Володимир Путін обіцяв Януковичу $15 млрд, але через Євромайдан видав тільки $3 млрд.

Наприкінці 2015 року Україна реструктуризувала 13 випусків євробондів на загальну суму $15 млрд, домігшись від приватних кредиторів списання 20% боргу. Однак Росія заявила, що вона офіційний кредитор, і від пропозиції України реструктуризувати цей випуск відмовилася. Україна ж відкинула можливість погашення боргу без реструктуризації і ввела мораторій на його виплату.

1 січня 2016 року Росія оголосила, що Україна не здійснила платіж на загалом 3,075 млрд дол. США і увійшла в стан дефолту, і подала до суду.

29 березня 2017 року Високий суд Лондона ухвалив процедурне рішення на користь Росії, але Україна подала апеляцію.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram