ГоловнаЕкономікаДержава

Україні потрібне вугілля власного видобутку, - експерт

Вугілля зі США і з ПАР - тимчасовий варіант, каже фахівець.

Україні потрібне вугілля власного видобутку, - експерт
Фото: www.dtek.com

Україні необхідно наростити видобуток вітчизняного вугілля, щоб поступово відмовитися від імпортного ресурсу.

Про це в ефірі "5 каналу" заявив Олег Гавриш, директор Центру досліджень у сфері паливно-енергетичного комплексу, передають Українські Новини.

Експерт підкреслив, що на сьогодні вугілля з ПАР та зі США є вкрай дорогим і його закупівля - це тимчасовий захід. У перспективі Україні необхідно нарощувати власний видобуток, тим більше, що це реально з урахуванням наявних обсягів запасів палива.

"Тимчасово - так, але це досить дороге вугілля. Тому ним можна перекритися тимчасово, але нам, звичайно, потрібне своє вугілля. Тим більше, що в нас є запаси. У нас залишився західний Донбас, де досить багато шахт, які можна ще розвивати та запускати нові лави. У нас є шахти на Волині, які можна розвивати та видобувати вугілля. Україна має всі можливості для того, щоб забезпечити себе вугіллям марки "Г", - зазначив він.

Гавриш також підкреслив, що уряд йде правильним шляхом, переводячи блоки теплових електростанцій з вугілля марки "А", яке не видобувається на підконтрольній Україні території, на вугілля марки "Г".

"Дуже правильне рішення переходити на вугілля газової групи, щоб відмовлятися від антрациту... Уряд прийняв низку рішень, спрямованих на те, щоб це скоріше зробити. Коли я розмовляв з (міністром енергетики та вугільної промисловості Ігорем) Насаликом у липні, він говорив, що на це потрібен рік, щоб усе це перевести. ДТЕК, наприклад, уже щосили переводить своє виробництво на газову групу вугілля. Я думаю, що незабаром у них антрациту фактично не буде", - сказав він.

Раніше міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик заявив, що Україна зможе повністю відмовитися від вугілля антрацитових марок до 2020 року. Це рішення надасть імпульс для зростання українського вуглевидобування.

3 березня 2016 року Національна комісія державного регулювання енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) прийняла постанову №289, в якій затвердила нову методологію розрахунку оптової ринкової ціни електроенергії (ОРЦ). Відповідно до цієї методології, вугільна складова у тарифі на електроенергію базується на котируваннях вугільного хаба ARA (Роттердам) + доставка в український порт.

Завдання методики на першому етапі - компенсувати дефіцит вугілля для ТЕС (цього року він становитиме близько 25%, наступного, за прогнозами, сягне 35-40%) за рахунок зовнішніх постачань. У середньостроковій перспективі - витіснити імпорт за рахунок нарощування власного видобутку.

На думку декотрих експертів, саме єдина ціна на власний та імпортний енергоресурс стала імпульсом для збільшення власного видобутку газу.

Як повідомляли Українські Новини, 6 листопада член наглядової ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук заявив, що підвищення Міністерством енергетики та вугільної промисловості вартості вугілля для державних шахт не вплине на рівень тарифів на електроенергію для населення.

1 листопада радник міністра енергетики та вугільної промисловості Максим Белявський повідомив, що за підсумками 2017 року очікується запуск 28 нових лав на державних видобувних вугільних підприємствах.

 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram