ГоловнаЕкономікаДержава

Суд ухвалить рішення у спорі "Нафтогазу" з "Газпромом" у грудні - лютому

Раніше рішень в обох позовах очікували до кінця листопада.

Суд ухвалить рішення у спорі "Нафтогазу" з "Газпромом" у грудні - лютому
Фото: EPA/UPG

Російський газовий монополіст "Газпром" у проспекті нового випуску єврооблігацій подав нові очікувані терміни ухвалення рішень стосовно судів з "Нафтогазом України".

Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Раніше рішення в обох позовах - про умови контракту на постачання газу і умови контракту на транзит - очікувалися щонайпізніше 30 листопада 2017 року. Тепер же "Газпром" пише, що рішення в спорі про постачання очікується "щонайпізніше в листопаді".

Стокгольмський арбітраж 31 травня 2017 року ухвалив проміжне (окреме) рішення з певних питань. "Газпром" розглядає можливість подачі апеляції на проміжне рішення шведського суду. Висновки проміжного рішення для "Газпрому" можуть бути оцінені після того, як сторони арбітражу, на вимогу суду, досягнуть або не зможуть досягти домовленостей у певних питаннях, але в кожному разі після того, як буде ухвалено остаточне рішення.

Остаточне рішення щодо спору про контракт на транзит газу між сторонами Стокгольмський арбітраж має намір ухвалити щонайпізніше в лютому 2018 року.

Претензії "Нафтогазу" до "Газпрому" стосовно транзитного контракту становлять $12,3 млрд у частині недопостачання і недоплати за послуги транзиту через ГТС України у 2009-2016 роках. НАК хоче, щоб цей контракт відповідав європейському антимонопольному й енергетичному законодавству, зобов'язати "Газпром" надавати шипер-коди.

Наприкінці червня голова "Газпрому" Олексій Міллер заявив, що, "за попередньою економічною оцінкою, відповідно до попередніх рішень Стокгольмського арбітражу, стягнення з "Нафтогазу" на користь "Газпрому" перевищують $1,7 млрд". "Разом із тим, аргументація арбітрів з багатьох питань проміжного рішення видається недостатньою. І "Газпром" вирішив оскаржити проміжне рішення в апеляційному суді Швеції", - сказав О. Міллер.

За даними української сторони, суд задовольнив вимогу "Нафтогазу" про перегляд ціни з урахуванням ринкових умов з квітня 2014 року. Арбітраж зобов'язав змінити положення контракту між "Нафтогазом" і "Газпромом" за принципом "бери або плати", скасував заборону на реекспорт Україною газу. При цьому "Нафтогазу" належить компенсація через переплату за газ в четвертому кварталі 2014 року і у 2015 році. Водночас "Газпром" зможе отримати доплату за постачання газу в другому кварталі 2014 року.

Тим часом "Газпром" вважає попереднє рішення Стокгольмського арбітражу позитивним для себе, як раніше заявляв заступник голови правління "Газпрому" Олександр Медведєв. Він також спростував заяву української сторони, що суд скасував норму "бери або плати" в контракті. На цьому контрактному принципі ґрунтувалася велика частина претензій "Газпрому".

Нагадаємо, "Газпром" цього року вперше за 19 років отримав чистий збиток за підсумками 9 місяців.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram