ГоловнаЕкономікаБізнес

Антимонопольний комітет підтвердив версію НАБУ про змову в тендерах для портів

В результаті зловживань державі завдано збитків на суму близько 300 млн грн.

Антимонопольний комітет підтвердив версію НАБУ про змову в тендерах для портів

Антимонопольний комітет України підтвердив факт антиконкурентних узгоджених дій службових осіб ДП "Адміністрація морських портів України" (АМПУ) і представників низки підприємств-учасників торгів на закупівлю послуг з експлуатаційного днопоглиблення, що призвели до спотворення результатів процедури закупівлі та, як наслідок, до присвоєння коштів ДП "АМПУ".

"Викриття змови учасників держзакупівель стало можливим завдяки ефективній співпраці Національного антикорупційного бюро України та Антимонопольного комітету", - повідомляє прес-служба НАБУ.

Як зазначається, мова йде про торги на днопоглиблення підхідних каналів та акваторій Бердянського та Маріупольського морських портів. Загальна сума штрафу, накладеного на підприємства, становить понад 80 млн грн.

Так, протягом 2015-2016 років ДП "АМПУ" здійснило низку закупівель послуг на днопоглиблення підхідних каналів та акваторій Бердянського та Маріупольського морських портів. За результатами торгів було укладено договори з ТОВ "Іріда", ТОВ "Техморгідробуд Миколаїв" та ПП "Інфлот-Данубіус Ейдженсі". За версією слідства, ці закупівлі здійснені за завищеними майже удвічі цінами.

"Зібравши достатньо інформації, яка засвідчила можливий антиконкурентний характер дій з боку учасників торгів, НАБУ передало частину матеріалів до АМКУ. Зазначені матеріали стали підставою для порушення справ за ознаками антиконкурентних узгоджених дій та винесення АМКУ вердикту про наявність відповідного факту. В результаті на ТОВ "Іріда" накладено штраф у розмірі 1 млн 466 тис. грн, ТОВ "Інфлот-Данубіус Ейдженсі" - 3 млн 640 тис. грн, ТОВ "Техморгідробуд Миколаїв" - 76 млн 430 тис. грн", - повідомляє НАБУ.

Водночас в НАБУ нагадують, що у вересні 2017 року АМКУ визнав змову в діях учасників торгів щодо закупівлі робіт і послуг з днопоглиблення в порту "Южний" за зверненням Бюро. Два підприємства, які зробили ці антиконкурентні узгоджені дії, АМКУ оштрафував на суму близько 23 млн грн.

Вказані епізоди із закупівлі послуг з днопоглиблення в портах України ДП "АМПУ" та його філіями детективи НАБУ розслідують з грудня 2015 року. Попередня правова кваліфікація - ст. 14, ч. 5, ст. 191, ч. 5, ст. 191, ч. 3, ст. 209 Кримінального кодексу України. Всі кримінальні правопорушення пов'язані із здійсненням державних закупівель протягом 2015-2016 років. Внаслідок зловживань, за версією слідства, державі завдано збитків на суму близько 300 млн грн.

На підставі зібраних доказів у розслідуванні цього кримінального провадження навесні 2017 року НАБУ подало в Господарський суд Києва позов про визнання недійсним договору щодо здійснення днопоглиблювальних робіт в портах України на суму 712 млн грн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram