ГоловнаЕкономікаДержава

Члени НКРЕКП взяли Київ в заручники, - нардеп Бабак

"Держава заганяє підприємства ТКЕ у збитки".

Члени НКРЕКП взяли Київ в заручники, - нардеп Бабак
Фото: reporter.zt.ua

Бюджетні організації і соціальна сфера столиці несвоєчасно підключаються до опалення через саботаж з боку Нацкомісії з регулювання енергетики та комунальних послуг, члени якої відмовляються затвердити єдину ціну на газ для всіх груп споживачів.

Про це в ефірі телеканалу Newsone заявила народний депутат, заступниця голови парламентського комітету з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства Олена Бабак.

«Проблема в тому, що для підприємств теплопостачання, які виробляють тепло на теплоелектроцентралях, Національна комісія (НКРЕКП - ред.) не затвердила тариф на теплопостачання з фактичною ціною газу, за якою «Нафтогаз України» продає паливо для підприємств теплокомуненерго (ТКЕ). «Нафтогаз» для виробництва тепла для бюджетних організацій продає газ по 7514 грн за тисячу кубометрів. А ТКЕ змушені продавати тепло споживачам, виходячи з вартості газу 4900 грн за тисячу кубометрів. Нацкомісія як державний орган регулювання фактично заплющила на це очі - тарифи для підприємств, які виробляють тепло на ТЕЦ для бюджетних організацій залишаються колишніми, не враховується реальна закупівельна ціна газу», - заявила депутат.

За її словами, це призводить до того, що підприємства ТКЕ зазнають колосальних збитків.

«У «Київенерго» порахували, що якби вони за нинішньої ситуації почали вмикати тепло, це призвело б до щоденних збитків у розмірі 1 млн 200 млн грн, а до кінця опалювального сезону збиток склав би близько 200 млн. Виходить, що держава заганяє підприємства у збитки, а потім буде шукати гроші в державному бюджеті на відшкодування цих збитків. Ці кошти будуть забиратися з інших потреб бюджету, і ми будемо фінансувати недбалість державного органу, який заганяє підприємства в боргову яму через різницю в тарифах. Однозначно підприємства теплопостачання будуть подавати в суд на державний орган. А державний орган звідки буде фінансувати свої зобов'язання? З бюджету!» - заявила Олена Бабак.

Нагадаємо, опалювальний сезон у Києві офіційно стартував 16 жовтня. Однак багато бюджетних установ досі не підключені до тепла. На цей момент без опалення залишаються 7% приміщень ЖБК і ОСББ, 5,5% відомчого житла. З 4790 адміністративних будівель та об'єктів соціально-побутової сфери столиці опалення підключено лише у 23 - це 0,5% від загальної кількості. Те саме стосується навчальних закладів: на початок листопада підключено лише 9 установ з 203 (4,4% від загальної кількості).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram