ГоловнаЕкономікаДержава

Приватизація держпідприємств в Україні відбувається надто повільно, - експерт

В Україні 3500 держпідприємств, у Канаді - нуль.

Приватизація держпідприємств в Україні відбувається надто повільно, - експерт
Фото: Макс Левин

Приватизація державних підприємств в Україні відбувається надто повільно, про це під час круглого столу в Інституті Горшеніна заявила Владислава Рутицька, член Національної ради реформ і віце-президент фонду SigmaBleyzer. Експерт розповіла, що в Україні 3500 державних підприємств. Для порівняння: в Канаді державних підприємств - нуль. У США - три. В Угорщині, найбільш наближеною до України, 371 підприємство.

"На останньому засіданні Національної ради реформ ми розглядали перелік підприємств на приватизацію. Дуже зраділа, коли побачила там ДПЗКУ - потужний державний трейдер. Її дуже «люблять» інші трейдери, тому що вона в більш привілейованому становищі, ніж будь-які інші комерційні трейдери. Тоді ще в списку не було «Укрспирту», але ми це обговорювали, ця компанія теж повинна зайти на приватизацію", - сказала Рутицька.

Міністерства занадто повільно передають свої компанії до Фонду держмайна, вважає експерт. Щорічно це приблизно одне-два підприємства, навіть якщо в усіх державних паперах записано, що те чи інше підприємство повинні передати на приватизацію. Необхідно встановити норму, яка б прискорила цей процес, переконана Рутицька.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram