ГоловнаЕкономікаДержава

АПК вимагає прийняття більш ніж 400 законів, - нардеп

І пройти цей шлях потрібно швидше ніж за 30 років.

АПК вимагає прийняття більш ніж 400 законів, - нардеп
Фото: Макс Левин

Україна повинна прийняти понад 400 законів для того, щоб забезпечити відповідність вітчизняного АПК європейським вимогам. Про це під час круглого столу, організованого Інститутом Горшеніна, заявив народний депутат Леонід Козаченко.

"Нам потрібно прийняти ще понад 400 законів або змін до законодавства для того, щоб гармонізуватися в цій сфері (аграрної, - ред.). А ми зробили трохи більш ніж 30%. За десять років. Якщо ми ледь пройшли 30% шляху за 10 років, то решту шляху нам доведеться пройти за 30. Ми повинні прискорити цей процес", - сказав Козаченко.

Нардеп вважає, удосконалювати українські закони в аграрній сфері слід орієнтуючись на європейське законодавство. Зокрема, вітчизняний АПК потребує норм, які сприяли би зростанню виробництва валової продукції і поглиблення переробки.

Водночас депутат зазначив, що до адаптування українських законів до європейських норм потрібен зважений підхід, привівши в приклад Литви.

"У литовському парламенті швидше, ніж усі інші країни Східної Європи, адаптували законодавство - зробили це менш ніж за рік. Робили це без обговорення - просто перекладаючи з англійської мови та голосуючи. І виправляти помилки, які вони допустили, було дуже важко. Поляки пройшли цей шлях за 4 роки й отримали набагато більший результат", - прокоментував Козаченко.

Нагадаємо, раніше перший заступник міністра агрополітики Максим Мартинюк заявляв, щоб сформувати конкурентні переваги для України, в АПК треба орієнтуватися на глобальні тренди.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram