ГоловнаЕкономікаФінанси

Перший кредит ЄІБ у гривні для МСБ в Україні в рамках ініціативи EU4Business Новости компаний

Перший кредит ЄІБ у гривні для МСБ в Україні в рамках ініціативи EU4Business

Забезпечення доступу до фінансування малого та середнього бізнесу в національній валюті залишається викликом в Україні. Україна і Європа роблять певні зустрічні кроки, щоб сприяти розвитку МСБ у нашій державі.

Так, 26 жовтня Група Європейського інвестиційного банку (ЄІБ) підписала перші гарантійні угоди з «ПроКредит Холдингом» і його дочірніми компаніями з метою надання кредитів у розмірі 100 млн євро для малих і середніх підприємств Грузії, Молдови та України в рамках ініціативи EU4Business.

Очікується, що три гарантійні операції відкриють додаткове фінансування для малого та середнього бізнесу та, врешті-решт, будуть надавати робочі місця й нові можливості для бізнесу у Грузії, Молдові та Україні.

Як це вплине на малий і середній бізнес?

Підписані угоди про гарантії дозволять банкам Групи ПроКредит полегшити доступ до фінансування для представників малого і середнього бізнесу. Передбачається надання гарантії в розмірі 70% для кожного кредиту з подальшим розширенням фінансування на привабливих умовах, які, крім того, включають зменшення вимог до застави. Відтепер гарантійні операції відкриють додаткове фінансування для МСБ, що означає створення нових робочих місць, нові можливості у бізнес-середовищі.

Коментуючи угоди, віце-президент Європейського інвестиційного банку Вазіл Худак зазначив: «Підтримка МСБ є одним із пріоритетів Групи ЄІБ, оскільки, фінансуючи їх, ми стимулюємо економічне зростання, інновації та зайнятість».

А Борислав Костадінов, член правління ПроКредит Холдингу, головний офіс якого розташовано у м. Франкфурт-на-Майні, Німеччина, підкреслив: «Ми пишаємося тим, що ПроКредит — перша група банків, яка підписала угоди про гарантії в рамках ініціативи EU4Business для своїх операцій у Грузії, Молдові та Україні. Завдяки тому, що ми є одними з лідерів у співпраці з малими та середніми підприємствами в цих країнах, ми впевнені, що ці гарантії сприятимуть подальшим інвестиціям у модернізацію цього сектору».

Без перебільшення, історична подія для МСБ в Україні

Завдяки одній з підписаних угод Європейський інвестиційний банк уперше надасть кредит у національній валюті України на підтримку вітчизняного малого та середнього бізнесу. Схвалену Європейською комісією і міжнародним фондом TCX угоду було підписано з ПроКредит Банком в Україні як з одним із лідерів у наданні послуг малим і середнім підприємствам в Україні, з перевіреною репутацією і великим досвідом роботи.

Під час церемонії підписання на бізнес-форумі Східного партнерства в Таллінні (Естонія) віце-президент ЄІБ Вазіл Худак зазначив: «Ця угода історичного значення зробить кошти ЄІБ ще доступнішими для клієнтів, ніж раніше. Ми вдячні за підтримку Європейській комісії і раді розширенню нашого партнерства з Групою ПроКредит - одним з найавторитетніших посередників у регіоні, коли йдеться про надання кредитів для МСБ».

Віктор Пономаренко, голова правління ПроКредит Банку в Україні, зазначив, «…що доступне і довгострокове фінансування в місцевій валюті є ключовим фактором для залучення інвестицій. Цей кредит стане для нас суттєвою підтримкою в сприянні подальшому розвитку МСБ».

Зазначимо, що цей крок є частиною ширшої ініціативи Європейської комісії під назвою EU4Business. Ініціатива об’єднує програми, фінансовані ЄС і спрямовані на поліпшення бізнес-середовища у Східній Європі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram