ГоловнаЕкономікаБізнес

У МЕРТ прокоментували зростання України в рейтингу Doing Business

Провалилися, зокрема, в компоненті легкості започаткування бізнесу.

У МЕРТ прокоментували зростання України в рейтингу Doing Business

Перший заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Максим Нефьодов вважає, що зростання України в рейтингу Doing Business могло бути й більшим.

Про те, що Україна піднялася в рейтингу на чотири позиції з 80-го на 76-те місце (зі 190 країн), повідомив 24 жовтня президент Петро Порошенко. 31 жовтня рейтинг оприлюднили офіційно.

"+105 пунктів (зі 140-го на 35-те місце!) в компоненті "отримання дозволів на будівництво" - завдяки зменшенню пайової участі в Києві з 10 до 2% і зниженню вартості послуг технагляду; +41 пункт у "сплаті податків" через зменшення й уніфікацію ставки ЄСВ; +2 пункти за "приєднання до електромереж"; +1 пункт за " врегулювання неплатоспроможності", - прокоментував Нефьодов результати рейтингу у фейсбуці.

Разом із тим, за його словами, Україна могла піднятися відразу на 10 місць.

"Але провалилися в інших компонентах, найбільше - в "початку бізнесу", де падіння склало 32 пункти, тому що конкуренти також рухаються вперед. Тому маємо +4. Відносно непогано, але "легких перемог" майже не залишилося. Треба проводити реальні складні реформи. Наприклад, Узбекистан цього року ввів повноцінний е-кабінет платника податків. А ми тільки про нього говоримо. Тому законопроект #6540 про легкість ведення бізнесу треба приймати якомога швидше і переходити до законопроекту про банкрутство і відновлення платоспроможності", - підсумував Нефьодов.

Як повідомляли, у 2011-2013 роках Україна була на 149-му, 152-му місцях, у 2014-му - на 112-му місці, у 2015 році - на 87-му, у 2016-му - на 83-му.

Рейтинг Doing Business оцінює умови ведення бізнесу в країнах світу. Що вища позиція в рейтингу, то сприятливіше підприємницьке середовище для відкриття і функціонування підприємства. Позиція кожної країни в рейтингу сприятливості умов для ведення бізнесу визначається через упорядкування сукупної оцінки, отриманої тією чи іншою країною за показником віддаленості від передового рубежу за кількома напрямками.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram